Charlie Chaplini filmis kogemata mobiitelefoniga kõnelevat ajarändurit?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Charlie Chaplin
Charlie Chaplin Foto: SCANPIX

Kuulsa näitleja ja režissööri Charlie Chaplini filmi «Tsirkus» DVD lisas on lõik, milles üks naine kõnnib käsi kõrva ääres ja räägib millessegi.

Nähtu tõstatas küsimuse, kas mobiiltelefoni idee oli juba 1920. aastatel, kirjutab abovetopsecret.com.

Chaplini fänn ja filmimaailmaga seotud George Clarke´i sõnul ei ole ta siiani suutnud kindlaks teha, mida selles lõigus näidata taheti.

«Olen seda filmikatkendit näidanud paljudele asjatundjatele, kuid nad kõik on hämmingus,» lisas Clarke.

Chaplinil valmis tummfilm «Tsirkus» 1928. aastal.

Clarke on filmi suurendanud ja seda sadu kordi detailselt uurinud, kuid tema arvates ei saa mitte mingit muud selgitust olla, et juba 20. sajandi alguses unistati mobiiltelefonist.

«Antenne ega muid sarnaseid asju näha ei ole. Tehniliselt ei ole võimalik selgitada, mis selle naise käes on. Tegemist oleks nagu ajas rändajaga, kes meie ajastust sinna sattunud on,» lisas mees.

Filmilõigus on näha, et naine kõnnib tänaval, räägib omaette ja hoiab midagi kõrva juures. Siis peatub sebra taga ja vaatab kaamerasse. Naise sõrmed on konksus ja ta pihus on midagi, millesse ta räägib. Oluline on märkida, et tegemist ei ole lavastuse vaid nn dok-kaadriga.

Clarke palus oma netileheküljel, et inimesed saadaksid oma arvamusi, mis selle naise käes olla võib.

Kõnealune videolõik on näha allpool. Kõnealune naine kõnnib kaadrisse hetkel 3:44.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles