Kas tõesti jäätis, mis ei sula?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Šotimaa Dundee ja Edinbrghi ülikooli teadlaste sõnul võib varsti olla sulav ja tilkuv jäätis minevik.

Teadlased uurisid, kuidas saaks jäätise sulamist kõrgete temperatuuride juures aeglustada, edastab Discovery News.

Uuring näitas, et seda saab teha looduslike valkude abil, mis kannavad nimetust BsIA. Need valgud aitavad siduda õhku, rasva ja vett, muutes jäätise peaaegu sulamiskindlaks.

Kui nimetatud valku lisada rasvale ja õhule, muutub neid sisaldava aine koostis stabiilsemaks.

«Jäätisetootjad ja jäätisesööjad saavad kasu, kui on jäätis, mis kergelt ei sula,» teatas Edinburghi ülikooli teadlane Cait MacPhee.

Mittesulavat jäätis säilib külmas kauem ning seda saab transportida kaugemale. Sellise jäätise puhul ei ole sügavkülma vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles