Spiooniromaanide autor Forsyth tunnistas, et töötas luure heaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frederick Forsyth
Frederick Forsyth Foto: SCANPIX

Menuromaani «The Day of the Jackal» (Šaakali päev) autor Frederick Forsyth tunnistas, et ta töötas  üle 20 aasta Briti välisluureteenistuse (MI6) heaks.

Ta paljastas selle fakti oma biograafilises teoses «The Outsider: My Life», edastab BBC.

77-aastase kirjaniku fännid kahtlustasid juba ammu, et Forsyth oli kunagi seotud Briti luurega, kuna ta spiooniromaanid on väga realistlikud.

Forsythi sõnul sai ta luuraja karjäär alguse Nigeeria Biafrani ehk kodusõja (1967- 1970) ajal, kus ta kajastas seda ajakirjanikuna. Temaga võttis ühendust Briti luuretegelane, kes tegi talle koostööettepaneku.

«Lisaks lehelugudele kogusin ja edastasin salainfot oma uuele «sõbrale». MI6 huvitasid meedia teated, et selles sõjas hukub palju lapsi,» meenutas kirjanik.

Ta lisas, et Briti välisministeerium oli seisukohal, et Nigeeria kodusõjas ei kaota lapsed elu, kuid MI6 nägi asja nii, nagu see oli.

Forsythi sõnul edastas ta Briti välisluurele tõe ehk Biafras «tapeti lapsi nagu kärbseid».

Kirjaniku kinnitusel võis ta luurele infot edastada, kuid ametlikult talle selle eest ei makstud.

Teada on palju ajakirjanikke, kes maailma erinevates paikades tegelesid samuti luureandmete kogumise ja edastamisega ning ka nemad ei saanud käegakatsutavat tasu.

Forsythi tuntakse lisaks romaanile «The Day of the Jackal» ka teostest «The Odessa File» ja «The Dogs of War».

Endine BBc ja Reutersi ajakirjanik töötas näiteks nii Rhodeesias (tänapäeva Zimbabwe), Lõuna-Aafrika Vabariigis  ja külma sõja kõrgajal Ida-Saksamaal.

MI6 arvates sai kirjanik oma tasu spiooniromaanide näol, mis tal lubati avaldada. Neis on tõsielulisi on fakte, mis on tegelikkuses aset leidnud.

Forsyth pidi enne romaanide avaldamist saatma koopia Briti luureametnikele, kes teksti läbi töötasid, et selles midagi liiga paljastavat ei ole.

«Tavapäraselt ei eemaldanud nad midagi tähtsat ja mulle saadeti tekst tagasi märkusega «Ok, Freddie!»,» meenutas kirjanik.

Fosrythi raamatuid on müüdud üle 70 miljoni eksemplari ning nende põhjal on valminud filme.

Ta kõige värskem romaan «The Kill List» ilmus 2013. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles