Vanarahva ilmatarkus peab tänavugi paika

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanarahva tarkuse kohaselt on väike külm ja lumi oktoobri lõpus tavaline. Novembris on seevastu oodata sulasid.
Vanarahva tarkuse kohaselt on väike külm ja lumi oktoobri lõpus tavaline. Novembris on seevastu oodata sulasid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Esivanemate pikaajaline ennustus sügistalviste ilmamuutuste kohta kõlas nii: “Mihkel (29. september) mõtleb, Siim (28. oktoober) külmetab, Mart (10. november) kestab, Kadri (25. november) sulatab, Andres (30. november) arutab, Nigul (8. detsember) niisutab, Toomas (21. detsember) tuiskab.”

Lahtiseletatult tähendaks see, et esimesed külmad ööd, kui päikesetõusul maa härmas, aga päeval veel soe, tulevat septembri lõpul (Mihkel mõtleb). Oktoobris ilmad päev-päevalt jahenevad ja mõnel aastal võib kuu lõpus maapind kergelt külmuda (Siim teeb sillad soode peale).

Novembri algul, vahel varemgi sajab lund vihmade vahele. Maa võib valgeks jääda (Mart katab). Esimesed lumed küll kauaks maha ei jää ja külmad vahelduvad suladega (Kadri sulatab). Novembri lõpul võib olla nii sula kui külma (Andres arutab).

Detsembri algul on ilm sageli millegipärast sulapoolne, sajab vihma või lörtsi (Nigul niisutab). Jõulude paiku või kuu lõpus teeb tormi ja tuisku (Toomas tuiskab).

Et aastad pole vennad, nagu ütleks vanarahvas, võivad külma ja sooja ajad igal aastal isemoodi kohti vahetada.

Praegune sügistalvele omane muutlik ilmaseis kestab, madalrõhhkonnad toovad tuult, sajab vaheldumisi vihma või lörtsi. Soojale maapinnale lumi kauaks ei jää.

Täiskuunädal võib tuua selgemaid hetki. Õhutemperatuur püsib päeval veel plusspoolel, mõnel ööl võivad külmakraadid aga tekitada teedele musta jääd.

Nädala teisel poolel võib ilm jaheneda.

Ettevaatust teedel liiklemisel!
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles