Deprest vabaks! – Eneseabi äpp masenduse peletamiseks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deprest vabaks! – Eneseabi äpp masenduse peletamiseks
Deprest vabaks! – Eneseabi äpp masenduse peletamiseks Foto: Ekraanitõmmis rakendusest

Depressioon ehk haiguslik kurvameelsus on üks levinumaid vaimse tervise häireid. Depressiooni kergemate vormide puhul on masenduse peletamisel tõhusaks toeks negatiivseid mõttemustreid korrigeerivad eneseabivõtted, mis on nüüd saadaval eelkõige noortele mõeldud nutitelefoni rakenduses ehk äpis.

Depressiooni levimuseks 14-15-aastaste noorte hulgas on umbes 10%, lisaks alalävine depressioon kui haiguseelne seisund 30% (allikas: ERSI SEYLE uuring). Kui raske depressioon on kliiniline seisund, mille puhul tuleb tingimata abi otsida vaimse tervise spetsialistilt, siis depressiooni kergemate vormide puhul võivad tõhusaks toeks olla eneseabivõtted. Psühhiaater prof Airi Värnik rõhutab, et varane depressiooni ilmingute märkamine ja eneseabi võib heal juhul tervise taastada ilma, et antidepressantidega tuleks appi rutata.

Tänapäeval on peaaegu kõigil taskus väike abimees – nutitelefon. Üheks võimaluseks varustada masenduses inimene eneseabivõtete arsenaliga on panna need nutitelefoni rakendusse ehk äppi. Vaimset tervist toetavaid äppe on eesti keeles olemas veel vähe, kuid Norra finantsmehhanismi rahvatervise programmi toetusel on aastal 2015 neid valmimas koguni neli tükki. «Deprest vabaks!» on kolmas nende hulgas.

«Deprest vabaks!» aitab toime tulla kerge ja mõõduka depressiooniga, suunates inimest tegelema oma mõttemustritega. Depressiivsel inimesel on kalduvus näha maailma tumedamates värvides ning tõlgendada täiesti tavalisi olukordi endale ebasoodsate või isegi ohtlikena. Selline negatiivne mõttemuster hoiab inimest kinni depressiooni nõiaringis, millest väljuda aitab niisuguste mõtete kahtluse alla seadmine ning muutmine – asendamine positiivsemate mõtetega.

«Deprest vabaks!» äpp sisaldab võimalust kõigepealt enda depressiooni taset testida. Eneseabivõtetega tutvub äpi kasutaja läbi igapäevaelu olukordade kirjelduste ja vastavate harjutuste, mis illustreerivad seda, kuidas ühest ja samast asjast võib erineval viisil mõelda (negatiivselt, neutraalselt, positiivselt). Lõpuks jagab äpp soovitusi positiivsete mõttemustrite kinnistamiseks ja negatiivsete mõttemustrite muutmiseks. Äpp on alla laaditav Google Play ja App Store veebipoodides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles