Milline on ideaalne burger?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Burgerireklaam võib välja näha ahvatlev, kuid söögikohas burgerikarpi avades ei vaata enamasti vastu samasugune toit nagu reklaamitud.
Burgerireklaam võib välja näha ahvatlev, kuid söögikohas burgerikarpi avades ei vaata enamasti vastu samasugune toit nagu reklaamitud. Foto: SCANPIX

Arvatakse, et burgeri valmistamine on käkitegu, lihtsalt võta kaks kuklipoolt ja pane sinna vahele, mida soovid.

Oxfordi ülikooli teadlased koos tuntud kokaga tegid uurimise, milline peaks olema ideaalne burger, edastab Daily Mail.

Uuring näitas, et see kiirtoit peab olema visuaalselt kena ja tekitama isu.

Kokk Charles Michel sai oma kasutusse Oxfordi ülikooli laboratooriumi, et luua maitsete ja suuruse poolest täiuslik burger.

Micheli sõnul koosneb ideaalne burger 30 protsendist lõhnast, 25 protsendist käetunnetusest, 15 protsendist helist, 15 protsendist välimusest ja 15 protsendist maitsest.

Kokk võttis burgeri loomisel aluseks inimeste maitsemeele erinevad aspektid.

Burgeris peab olema 35 protsenti umamit ehk viiendat maitset, mis on segu magusast ja soolasest, 25 protsendist soolasusest, 20 protsendist magususest, 15 protsendist hapust ja viiest protsendist kibedast.

Uurimine näitas, et burgeri laius on tähtsam kui kõrgus. Ideaalne burger peab olema seitse sentimeetrit lai, et teda hammustades oleks kõiki maitseid tunda.

Ühe ampsuga peab saama kätte kõik burgeri kihid ehk burgeri paksus peaks olema keskmiselt viis sentimeetrit, kuid koos kukliga võib olla ka seitse sentimeetrit.

Burgeri söömise teeb mõnusamaks see, kui seda ei serveerita taldrikult ning selle vahel on piisavalt krõmpsuvaid koostisosi, mis tekitavad kõrvupaitava heli.

Burgeri käes hoidmine tekitab tunde «saagist» ja seda tuleks süüa alati kahe käe vahel.

Uurimine näitas ka seda, et kui burgerile oli antud nimi, siis see kas kahandab või suurendab söögimõnu.

Koka silmis on täiuslikus burgeris näiteks seemnetega kukkel, Chipotle´i kaste, lehtsalat, tomatid, marineeritud kurgid, Serrano sink, sibularõngad, Camembert´i juust, Wagyu loomalihakotlett, ketšup ja sojakaste.

«Kõik see kokku annab maitsete ja lõhna poolest ideaalses tasakaalus burgeri,» teatas Michel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles