Selfie´de tegemine tõi kaasa mutanttäid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Selfie`de ehk enesepiltide tegemine ei ole nii ohutu kui arvatakse, seda eriti laste ja teismeliste puhul.

USA arstide sõnul on selfie`de massiline tegemine toonud kaasa täide kiire leviku, edastab Daily Mail.

Wisconsini osariigi arsti Sharon Rinki sõnul pannakse enesepiltide tegemisel pead kokku ja võib aset leida täide liikumine ühelt isikult teisele ja kahe isiku vahel.

«Teismelised ja lapsed tavaliselt ei kanna teiste inimeste mütse ega muid peakatteid, kust nad võiksid täid saada. Täid ei saa hüpata ühest peast teise, kui aga pead pannakse kokku, siis saavad täid liikuda ühe isiku juustelt teise isiku juustele,» teatas arst.

Ta lisas, et laps või teismeline ei pruugi teada, et tal on täid. Kaaslane saab temalt täid ja nii kanduvad täid selfie`sid tehes edasi.

Nitless Noggins täikeskusi Californias juhatava täieksperdi Marcy McQuillani teatel on USA noorte seas täide levik pärast selfie`de populaarseks saamist suurenenud.

Eksperdi arvates on müügil küll palju täitõrjevahendeid, kuid enamik neist ei aita, sest levima on hakanud väga tugeva vastupanuvõimega mutanttäid.

USA nakkushaiguste kontrolli ja ennetamise keskuse teatel saavad aastas täid 6 – 12 miljonit USA last vanuses 3 – 11 eluaastat.

Täisid on lihtsam kätte saada kui tinge ehk täimune, mille emane täi muneb peanaha lähedale. Tingust areneb peatäi kolme moondeperioodi jooksul.

Belgias tehtud uurimine näitas, et tingude eemaldamine on üsna keeruline ning kui seda tehti täikammiga, siis oli vaja rakendada jõudu.

Tehti veel üks katse, mille puhul kasutati täide eemaldamiseks spetsiaalseid ravimeid ja juuksepalsamit.

Ilmnes, et täiravimid ei eemaldanud täisid ja tinge paremini kui palsam.

Nii arstide kui teadlaste kinnitusel on nüüdisaegsed täid erinevate keemiatoodetega harjunud ning paljude suhtes resistentsed.

Muteerunud täidele ei mõju enam isegi permetriin, mis on neurotoksiline putukamürk.

Lõuna-Illinoisi ülikooli teadlase Kyong Yooni sõnul oli nende poolt uuritud 109 täipopulatsioonist 104 populatsioonil mutatsioonid. Sellised täid suutsid ellu jääda ka kõige kangemate ravimite ja mürkide korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles