Norra polaaralalt leiti 7000 aasta vanused põdra ja põhjapõdra petroglüüfid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra kaljujoonised
Norra kaljujoonised Foto: Wikipedia.org

Norra polaaralalt leiti kaljujoonised, mis pärinevad 7000 aasta tagusest ajast ning mida võrreldakse UNESCO kaitse alla olevate Alta petroglüüfidega, mis avastati üle 40 aasta tagasi.

Tromsø ülikooli teadlane Erik Kjellman avastas iidseid põtru ja põhjapõtru kujutavad joonised esmaspäeval kui oli Kirkenesi lähedases Tømmernesetis väliuuringutel, edastab The Local.

«Olen 29-aastane ning varem ei ole ma midagi sellist leidnud. Tegemist on arheoloogilises mõttes ebatavalisusega,» teatas Kjellmann.

Ta lisas, et leidude jälile aitas jõuda valguse langemisnurk.

Norrast Altast leiti iidseid petroglüüfe 1973. aastal ja nende avastajaks oli Tromsø ülikooli teadlane Knut Helskog. Alta asub praegusest leiukohast kuue tunni autosõidu kaugusel.

Alta petroglüüfid jõudsid 1985. aastal UNESCO maailmapärandi nimekirja. Alta on Norra seni ainus eelajalooline maailmapärandipaik.

Arheoloogid viivad Tømmernesetis uurimisi läbi, kuna sinna plaanitakse rajada nafta- ja gaasitööstuskeskus.

Altast on leitud kokku 6000 petroglüüfi, mis jagunevad viide suuremasse gruppi. Uurimised näitasid, et kõige varasemad kaljujoonised pärinevad 4200. aastast eKr ja kõige nooremad umbes 200. aastast pKr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles