Pildid: Šveitsis valmis kõige pikem tunnel

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šveitsis valmis Gotthardi tunnel, mis on nii selles riigis kui kogu maailmas kõige pikem.

Ehitusfirma Alptransit Gotthard esindaja Marco Hirzeli sõnul alustatakse tunneli testimist oktoobris ja tunnel loodetakse avada järgmisel aastal, edastab The Local.

57-kilomeetrises tunnelis kontrollitakse üle nii valgustus, raudtee, kommunikatsiooniseadmed kui ventilatsioon. Samuti võetakse ehitusmaterjalidest proove.

Alptransit Gotthardi juhi Renzo Simoni sõnul saab sellest tunnelist Šveitsi raudteevõrgustiku kõige turvalisem tunnel.

Alates oktoobrist viiakse tunnelis läbi üle 3000 katse uurimaks, kas tunnel vastab turvalisusreeglitele.

Testitakse ka tunneli ventilatsioonisüsteemi, mis aitab tunnelis olevat tavapärast 45 kraadist temperatuuri alandada 28 kraadini, mida on märgatavalt kergem taluda.

Tunneli juures on 38 kilomeetri ulatuses lisatunnel, mida saab kasutada tulekahju korral ja rongireisijate evakueerimiseks.

Tunneli ehitamiseks kulus 17 aastat. Šveitsi raudtee teatel tahetakse uus Gotthardi tunnel avada 1. juunil 2016, kuid rongid hakkavad reaalselt selles sõitma alles 11. detsembrist 2016.

Ekspertide hinnangul peaks uus tunnel hõlbustama läbi Alpide liikumist.

Uue tunneli tõttu kahaneb Zürichist Luganosse sõitmine umbes 45 minuti võrra. Zürichist Milanosse jõuab ühe tunni võrra kiiremini ehk kahe tunni ja 50 minutiga.

Tunneli ehitamisel osales üle 2000 oskustöölise ning eemaldati 28,2 miljonit tonni pinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles