NASA: mere pind tõuseb järgneva 100 – 200 aastaga vähemalt üks meeter

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gröönimaa üks liustikke
Gröönimaa üks liustikke Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA teatel näitavad satelliituuringud, et mere pind tõuseb järgneva 100 – 200 aasta jooksul vähemalt üks meeter.

Teadlaste sõnul on merepinna tõus vältimatu, kuna Gröönimaa ja Antarktika liustikud sulavad kliimamuutuse ja ookeanivee soojenemise tõttu aina kiiremini, edastab ndtv.com.

NASA Maa uuringute osakonna juhi Michael Freilichi teatel mõjutab jää sulamine ja merevee taseme tõus kogu maailma, kuid eelkõige rannikualade ja madalamate kohtade elanikke.

«Tulevikus vee alla jäävatel aladel elab praegu üle 150 miljoni inimese, kellest enamik on Aasias,» selgitas Freilich.

Vesi ohustab näiteks Jaapani pealinna Tokyot ja linnriik Singapuri. Vesi matab enda alla osa Vaikse ookeani saari, samuti kaob USA Florida poolsaar.

NASA meretaseme tõusu projekti esindaja, Colorado ülikooli teadlase Steve Neremi sõnul on jää sulamise kiirust ja merevee tõusu raske täpselt ennustada.

«Kui vaadata seniseid andmeid, siis suure tõenäosusega jää sulamine kiireneb, kuid me ei tea täpselt, milline on sulamise kiirus,» nentis teadlane.

Ametlikel andmetel on alates 1992. aastast ookeanide veetase kerkinud 7,6 sentimeetrit, osas paikades aga kuni 23 sentimeetrit.

Lisavesi tuleb enamjaolt  Gröönimaa liustike sulamisest. Teadlased ongi just Gröönimaa suhtes murelikud, kuna viimase kümne aastaga on seal igal aastal kadunud 303 gigatonni jääd.

Antarktikas sulab aastas umbes 118 gigatonni jääd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles