Stephen Hawking: musta auku kukkumine ei ole lõpp

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Hawking
Stephen Hawking Foto: SCANPIX

Inglasest tuntud astrofüüsiku Stephen Hawkingi sõnul ei ole musta auku kukkumine lõpp, kuna väljapääs on olemas.

Hawking muigas, et mustad augud ei ole «igavesed vanglad», nagu neid kujutatakse, edastab news.com.au.

Hawking esines 24. augustil Rootsis Stockholmis kuninglikus teadusinstituudis, kus ta rääkis oma raskuse all kokku vajuvatest tähtedest, millest tekivad mustad augud.

Seni kehtiva teooria kohaselt ei pääse musta auku langenust midagi välja, isegi mitte valgus.

Hawking on veendunud, et meie universumi «põhikood» on hävinematu ja pääseb mustast august informatsiooni kujul, olles aga muutunud.

Hawkingit huvitab, mis juhtub mustas augus füüsiliste asjade kohta käiva informatsiooniga. Seda nimetatakse informatsiooni paradoksiks.

«Tegemist on teoreetilise füüsika viimase 40 aasta ühe põletavama probleemiga, millele ei ole seni  rahuldavat selgitust leitud. Minu arvates ei ole informatsioon salvestatud musta augu sisse, vaid selle äärele, isegi sündmuste horisondile,» selgitas Hawking.

Informatsiooni «põgenemist» mustast august on võrreldud entsüklopeedia põlemisega, mille korral informatsioon ei ole tehnilises mõttes kadunud, vaid seda on väga keeruline dešifreerida.

Hawkingi arvates võib segipaisatud informatsioonist tekkida hologramm.

Ta lisas, et kiirgus, millel õnnestub mustast august välja pääseda, sisaldab informatsiooni, mis ladestub sündmuste horisondile. Osa informatsioonist võib aga «kaduda». Tegelikult see ei kao, vaid jõuab paralleeluniversumitesse.

«Kuna mustade aukude kohta on palju teooriaid, siis põhimõtteliselt on see võimalik. Üks must auk võib olla seotud teise universumi musta auguga,» teatas Hawking.

Paralleeluniversumisse jõudnud informatsiooni ei saa meie universumisse tagasi tulla.

Stephen Hawkingi kohaselt ei kustuta mustad augud nende poolt alla neelatut täielikult, vaid see jääb erineval kujul alles.

«Osakestel on nii energia kui informatsioon. Energia ei saa kaduda ega tekkida, sama kehtib ka informatsiooni kohta. See peab kuhugi minema. Just see ongi mustade aukude paradoks,» nentis Hawking.

Musta augu sees on gravitatsioon nii tugev, et teooria kohaselt peaks kõik sinna jõudnu muutuma singulaarsuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles