Reedel selgub Tallinnas Baltimaade parim sommeljee

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Markii
Kristjan Markii Foto: Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon

Reedel, 28. augustil selgub kümnendat korda toimuval Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parim sommeljee. Kahepäevasel juubeliturniiril pürgivad parima sommeljee tiitlile 11 võistlejat Eestist, Lätist ja Leedust.

«Olles esimesel võistlusel ka ise osalenud ja mitmetel aastatel korraldaja ning žüriiliikmena võistlejate pingutusi jälginud, tean hästi kuivõrd oodatud ja hinnatud võistluseks on Vana Tallinn Grand Prix kümne aastaga kujunenud. Võistlus annab sommeljeedele suurepärase võimaluse tihedas konkurentsis oma erialaseid teadmisi proovile panna ja ka teistelt sommeljeedelt õppida,» ütles žürii esimees ja AS Liviko kvaliteetveinide tootejuht Urvo Ugandi, kes pälvis kümne aasta eest esimesel Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parima sommeljee tiitli.

Vana Tallinn Grand Prix esikoha nimel võistlevad Eestist kohvik-restorani Lyon’i peasommeljee Kristjan Markii, kes on võistluse 2010. aasta võitja ning on kõigil kümnel korral jõudnud ka finaali, Liviko HoReCa müügiesindaja, 2014. aastal Eesti parima sommeljee tiitliga pärjatud Karel Veski, restoran Dominic’i sommeljee Aron Rahu ja restorani Leib Resto ja Aed sommeljee Ketri Reis. Kristjan Markii saavutas eelmisel aastal Vana Tallinn Grand Prix’l teise koha ja Karel Veski tuli kolmandaks.

Neljapäeval, 27. augustil toimuvas eelvoorus näitavad võistlejad oma erialaseid teadmisi nii kirjalikus testis kui ka erinevaid praktilisi ülesandeid sooritades. Eelvoorust pääsevad neli võistlejat reedel õhtul, 28. augustil toimuvasse finaali, kus tuleb professionaalseid oskuseid näidata mitmesuguste üllatusülesannete täitmisel.

Vana Tallinn Grand Prix juubeliturniiri peaauhinnaks on AS Liviko välja pannud erialase reisi Hongkongi, kus võitjal avaneb võimalus pealtvaatajana saada osa Aasia-Okeaania parima sommeljee võistlusest.

Nii valdkonna edendamiseks kui ka alustavate sommeljeede inspireerimiseks ja neile rahvusvahelise erialase kogemuse pakkumiseks on tänavu esmakordselt Vana Tallinn Grand Prix’le kutsutud võistlema noorsommeljeed vanuses kuni 27 aastat.

Lätist võistlevad Baltimaade parima sommeljee tiitli nimel eelmise aasta Vana Tallinn Grand Prix võitja, restorani Vincents sommeljee Kaspars Reitups. Samuti ka 2008. aasta võitja, restorani Vincents peasommeljee Raimonds Tomsons ja 2013. aasta võitja, Noble Wine’i brändijuht-konsultant Ronalds Pētersons ning Vina Studija peasommeljee Agnese Meiersone.

Leedust konkureerivad Vana Tallinn Grand Prix võidule Boff steakhouse’i sommeljee Artūras Vasilionok, sommeljee Ada Sakalauskaitė, Kempinski Hotel Cathedral Square’i restorani sommeljee, toitlustusjuht ning ühtlasi Leedu parima sommeljee tiitlit hoidev Narimantas Miežys.

Rahvusvahelise žürii esimees on sommeljee ja AS Liviko kvaliteetveinide tootejuht Urvo Ugandi, kes pälvis kümne aasta eest esimesel Vana Tallinn Grand Prix’l Baltimaade parima sommeljee tiitli. Žüriisse kuuluvad Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik, Läti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Janis Kalkis, Leedu Sommeljeede Assotsiatsiooni president Arunas Starkus, Leedu Sommeljeede Assotsiatsiooni asepresident Rasa Starkus, Poola Sommeljeede Assotsiatsiooni president Piotr Kamecki, kahekordne Vana Tallinn Grand Prix võitja Kristjan Peäske, koolitaja ja 2011. aastal Vana Tallinn Grand Prix’l teise koha saavutanud Liora Levi Norrast.

Traditsiooniline Baltimaade parima sommeljee valimine sai oma nime legendaarse, Eesti kõige populaarsema likööri Vana Tallinna järgi. AS Liviko korraldab Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix’d koostöös Eesti, Läti ja Leedu Sommeljeede Assotsiatsioonidega alates 2006. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles