Pildid: 9/11 «Tolmunaine» suri vähki

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast 11. septembril 2001 toimunud terrorirünnakuid USAs ilmusid maailma meedias mitmed fotod, mis muutusid selle sündmuse ikooniks.

Ühel neist on näha tumeda nahavärviga Marcy Bordersit, keda katab kollakas tolm, edastab news.com.au.

Meedia ristis ta pärast foto ilmumist «Tolmunaiseks».

Nüüd teatas naise vend Michael Borders Facebookis, et ta õde Marcy Boders suri esmaspäeval vähi tagajärjel.

Sugulane John Borders peab Marcyt kangelaseks, kuid kahjuks sai ta vähi. Arstid hoiatasid pärast 9/11, et paljud pääsenud olid pikka aega mürgises õhus ning nad võivad haigestuda.

Borders oli töötanud New Yorgi Maailma Kaubanduskeskuses asunud pangas ühe kuu, kui 11. septembril 2001 lendas lennuk keskuse põhjatorni. Naise ülemus andis töötajatele käsu kohale jääda, kuid ta eiras seda ja päästis nii oma elu.

Keegi võõras tõmbas ta kokku kukkunud põhjatorni juures viimasel hetkel teise hoone varju. Pärast seda tegi fotograaf vaevu eluga pääsenud ja ehmunud naisest foto, mis sai maailmakuulsaks.

Marcy Bordersi elu oli pärast terrorirünnakut raske, kuna ta kannatas depressiooni all ja temast sai kokaiinisõltlane.

«Ma ei suutnud kümme aastat töötada, 2011. aastaks olin omadega täiesti läbi. Iga kord, kui nägin lennukit, tekkis mul paanikahoog,» teatas ta 2011. aastal antud intervjuus.

2011. aasta aprillis võttis ta end kokku pärast seda, kui ametnikud võtsid temalt ta kaks last ja ta läks narkokliinikusse ravile.

Ta sai seal abi ja hiljem narkootikume ei tarbinud.

2014. aasta augustis diagnoosisid arstid tal maovähi ja talle määrati keemiaravi. 2014. detsembris tehti talle operatsioon, millele järgnes uus keemiravikuur.

Bordersi arvates olid ta haigused tingitud 11. septembril 2001 juhtunust.

«Olen kindel, et mu organismi jõudsid kahjulikud ained, mis tõid kaasa depressiooni, vähi ja teised terviseprobleemid nagu diabeedi ja kõrge kolesteroolitaseme,» selgitas ameeriklanna enne surma.

11. septembri 2001 terrorirünnakutes hukkus umbes 3000 inimest ja vigastada saanuid oli ligi 6000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles