Jaak Joala plaan kolida maale sündis tänu ühele salapärasele raamatule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Joala
Jaak Joala Foto: Reporter.ee

Mis salapärane raamat see on, mis kui võluväel muudab lugejate elu nii drastiliselt, et jäetakse senine linnaelu ja pöördutakse tagasi maalähedase eluviisi juurde. Ka suurmeister Jaak Joala oli nende müstiliste kirjateoste suur austaja.

Foto: anastasia.ru

Vene ärimehe ja kirjaniku Vladimir Megré raamatuseeria «Venemaa helisevad seedrid» on tekitanud põneva fenomeni.

Paljud lugejad nimelt väidavad, et raamatutel on silmi avardav mõju.Jäetakse senine kiire elutempo ja pöördutakse tagasi looduslähedasema eluviisi juurde. 

Pedagoog Riho Kokk: Kui ma seda raamatut lugesin, siis ma sain aru, et selles on tõesti mingi sõnum. See oli venekeelne raamat, kolmas osa. Laias laastus annab see raamat inimesele elamise õpetuse.

Emeriitprofessor Anne Luik: Olen raamatut sirvinud ja aru saanud, et looduse ja inimese vahekord, taime ja taimekasvataja vahekord - need on hästi tähtsad. Looduses on ju tegelikult nii, et kõik mis sa teed, teed ju endale. Raamat on mõeldud hästi laialdasele publikule ja paneb natukene rohkem mõtlema.

Foto: Erakogu

Meelelahutaja Emil Rutiku: Kui ma hakkasin seda lugema, siis ma tunnetasin mingeid hoiakuid. Miks inimene üldse siia maailma sünnib? Tuleb aru saada, et inimene on vaid üks osa sellest kõiksusest. Oluline osa.

Venemaal on toimunud näiteks massiline maale kolimine.

Maailmas on rajatud üle tuhande küla, kus juba täna viljeletakse looduslähedast eluviisi. Pärast raamatu lugemist ei tundu lugejatele maal elamine ja töötamine enam vastumeelne ja kontimurdev, vaid lausa rõõmu pakkuv mõtestatud tegevus.

Foto: Peeter Langovits

Lauluväljaku juhi Riho Rõõmuse sõnul paelusid just need teemad ka Jaak Joalat. Lauljal tekkis just tänu sellele vastupandamatu soov maale kolida ja hakata looduslähedasemalt elada.

Riho Rõõmus: Selgus, et Jaak oli viimaste eluaastate jooksul suurt huvi tundnud elu säilimise võimaluste vastu maal. Seda siis nii looduse säilimise mõttes, kui ka vaimses võtmes. Ja just see Megré raamat oli Jaak Joala jaoks väga oluline. Ta jätkuvalt kinnitas seda, et tema ülim soov ja eesmärk on minna ära maale elama. Elada kooskõlas loodusega. Toituda ainult sellest, mis kasvab kilomeetri raadiuses tema kodust.

Raamatu autori sõnul kohtas ta Siberi metsades müstilist erakut nimega Anastasia. Naine valdab iidseid, müstilisi ja paganlikke teadmisi looduse, toitumise, taime- ja lastekasvatuse ning paljugi muu kohta.

Anastasia palus autor Megrél need teadmised kirja panna ja ülejäänud maailmaga jagada. Tänaseks on raamatuid müüdud juba üle kümne miljoni eksemplari.

Raamatu peategelase Anastasia sõnul on maailma põhiprobleemiks inimeste mandumine ja loodusega sideme kaotamine.

Emil Rutiku: Need raamatud lisasid mulle ainult veendumust, et inimesel on käes ajahetk, kus ta peab reaalselt otsustama, et kui me läheme niiviisi edasi, siis see kaua ei kesta. Et me ise hävitame ennast. 

Pedagoog Riho Kokk aga rajas raamatu näpunäidetete järgi endale lausa põliskodu. Tulevikus plaanib mees rajada ka põlisküla.

Õpetaja Riho Kokk: Anastasia raamatutest tuleb väga hästi esile, kuidas luuakse see maatükk, mõtestatakse iga puu ja taim, kuidas annad oma energia sinna ja on loomulik, et seda kodu ei müüda. See pärandatakse.

Põliskülas on omad traditsioonid, omad peod, omad pühad paigad, omad hiied. Põliskoduks piisab ühest hektarist. Sellest pool on metsa, mis annab ehitusmaterjali, teine pool on ehituse ja looduse all, osa sellest on ka aiamaa. Põhitööd tehakse ära kevadel, kui külm on ja sügisel korjan. Ma ei pea end üleliigselt koormama aiatöödega. See on asja meeldiv külg.

Loomulikult võib iga asjaga fanatismi langeda, aga raamatu lugejaid sektiks kuulutada, see pole võimalik.

Kõige rohkem arutletakse loomulikult selle üle, kas raamatu kirjanikule dikteerinud Anastasia on päris inimene või lihtsalt kirjanduslik tegelane. 

Riho Kokk: Minu jaoks pole oluline, kas ta on olemas päriselt või mitte, sest tema viljad, mille kaudu see sõnum edasi antakse, on see mis loeb. 

Riho Rõõmus: Igaüks peab ise otsustama, kas see on puhas väljamõeldis või mitte. Kas see tõesti nii juhtus või on Megré lihtsalt põnev jutuvestja ja hea ärimees? Lugu on igatahes kirjutatud põnevalt, just nagu näiteks Harry Pottergi. Aga kõik mõtted on õiged ja mõjutanud mindki. See on ka põhjus, miks ma elan hetkel maal mitte linnas. 

Saatejuht Tuuli Roosma: Ma olen lugenud üht Megré raamatut ja mulle see väga sügavat muljet ei jätnud. Ma ei uskunud tema lugu. See on utoopia, milline võiks inimene olla ja milline v õiks maailm olla. Samas on ta väga palju head teinud. Paljud inimesedon oma elu paremaks muutnud ja selles osas on talle vaja ainult jõudu soovida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles