Rootsis jäi klassipilt tegemata, kuna poisid kandsid kleite ja tüdrukud pükse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Lõuna-Rootsi Ronneby Snäckebacksskolan kooli üks klass otsustas, et klassipildi tegemise päeval kannavad poisid kleite-seelikuid ja tüdrukud poisteriideid, kuid see vihastas nende õpetajaid.

Õpilaste sõnul on klassipildid alati ühesugused ja igavad, kuid nemad tahtsid saada lõbusamat fotot, edastab The Local.

Õpilaste algatus jõudis sotsiaalmeediasse, kus selle ümber lahvatas diskussioon soolisest võrdõiguslikkusest.

Klassijuhataja andis õpilastele käsu riided vahetada ja riietuda igapäevaselt.

«Tahtsime natuke nalja visata, kuid me ei aravanud, et asi muutub väga tõsiseks. Õpetaja teatas, et poistel ei ole lubatud kleite ega seelikuid kanda. Just siis saime aru, mis tähendab kuuluda mõnda äärmusgruppi. Seni on meie koolis peetud kõiki võrdseteks ning kedagi ei ole riiete tõttu diskrimineeritud,» teatas 15-aastane Tuva Jarleberg, kes oli riietevahetamise üks algatajaid.

Jarlebergi sõnul ei lubanud õpetajad neist ametlikke fotosid teha enne kui nad end tavapäraselt riidesse panevad. Sotsiaalmeediasse jõudsid fotod, mis tehti õpilaste nutitelefonidega ning neil on näha poisse kleitides, tüdrukuid aga valgetes särkides ja mustades pükstes.

Ta lisas, et õpetajate negatiivne käitumine oli neile üllatuseks.

«Saime aru, et peame edastama sõnumi kõigile neile, kes kardavad olla need, kes nad tegelikult on. Meie foto saab neid abistada,» teatas tüdruk.

Jarlebergi sõnul ei ole nende koolis siiski ühtegi õpilast, kes kannaks riideid, mida tavapäraselt ei seostata nende sooga.

Kooli direktor Rikard Andersson sõnas meediale, et tegemist oli ühe klassi klounaadiga, mida ei saa aktsepteerida.

«Klassipilti võib hiljem näiteks politseil mingil põhjusel vaja minna ja selle tõttu peavad pildil olevad õpilased korralikud välja nägema,» lausus direktor.

Anderssoni sõnul ei oska ta kommenteerida õpetaja väidet, et poisid ei tohi kleite kanda.

Rootsit tuntakse kui avatud ühiskonna ja soolise võrdsusega riiki, kus ka seksuaalvähemused on aktsepteeritud.

Ronneby on väike rannikulinn, kus elab umbes 12 000 elanikku.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles