Jaapan viis ISSile katsete tegemiseks minibaari

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kosmoseagentuuri(JAXA) transpordialuse Kounotori 5 H-II põkkumine ISSiga
Jaapani kosmoseagentuuri(JAXA) transpordialuse Kounotori 5 H-II põkkumine ISSiga Foto: SCANPIX

Jaapani kosmoseagentuuri (JAXA) transpordialus  Kounotori 5 H-II jõudis eile Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS), viies sinna 4, 5 tonni toitu, vett, seadmeid, kuid ka alkoholi.

ISSile jõudis Jaapani firma Suntory minibaar, edastab Discovery News.

ISSi meeskond, kelle hulka kuuluvad USA astronaut Scott Kelly ja Vene kosmonaut Mihhail Kornienko, ei hakka seda alkoholi tarbima, vaid nad teevad sellega rea katseid.

Teadlasi huvitab, kuidas erinevat liiki alkohol mikrogravitatsiooni keskkonnas muutub ja laagerdub.  

«Suur osa alkohooleid jooke, välja arvatud mõni õlu, muutub seistes ja laagerdudes pehmemaks, sügavamaks ja tummisemaks. Meie eesmärgiks on uurida, kuidas see toimub praktiliselt gravitatsioonivabas keskkonnas,» edastas Suntory oma teates.

Maal on teada, kuidas viski laagerdumisprotsess üldjoontes toimub, kuid vähe on teada, millised spetsiifilised keemilised reaktsioonid sel ajal aset leiavad.

Suntoryle kuuluvad sellised brändid nagu Jim Beam, Marker´s Mark ja Canadian Club. Lisaks veel Hornitos tekiila ja Midori liköör.

Suntory ei täpsustanud, milliste brändidega ISSil katseid tehakse.

Alkoholi mikrogravitatsiooni uuringus on kaks alkoholi katsegruppi, mida hoitakse ISSil 13 kuud ja üle kahe aasta. Maal on alkoholi kontrollgrupp täpselt samasugustest jookidest.

Pärast seda, kui ISSil olnud alkohol Maale tagasi jõuab, võrdlevad teadlased, millised on kosmoses ja Maal olnud alkoholi keemilised erinevused.

ISSil on tehtud mitmeid katseid taimedega, et saada teada, kas ja kuidas saaks pikkadel kosmoselendudel praktiliselt gravitatsioonivabas keskkonnas taimi kasvatada. Silmas on peetud võimalikke tulevasi lende Marsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles