Rootslanna on kõrvuni armunud Norra massimõrvarisse Breivikusse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Noor rootslanna, kes kasutab enda kohta nime Victoria, teatas et ta on kõrvuni armunud Norra massimõrvarisse Anders Behring Breivikusse ning saadab talle vanglasse kirju.

20. eluaastates naise sõnul saadab ta norrakale vanglasse igal nädalal mitu kirja, lubades oodata tema vabanemist, edastab The Local.

Breivik ei ole esimene massimõrvar, kes on naistes õrnemaid tundeid tekitanud. Selle kohta on psühholoogias käibel termin hübristofiilia, mis on seksuaalne kiindumus kurjategijasse.

«Ma ei kujuta oma elu ilma Breivikuta ette,» teatas naine meediale.

Rootsi väikelinnast pärit naise sõnul teeb ta kõik, et norrakal vanglas pisut kergem oleks. Breivik on viimased neli aastat olnud range režiimiga vanglas üksikvangistuses.

Kohus määras Breivikule 21 aasta pikkuse karistuse, mida võidakse pikendada, kui teda ühiskonnale ohtlikuks peetakse.

Breivik tappis 22. juulil 2011 pealinnas Oslos ja Utøya saarel 77 inimest.

«Minu silmis on Breivik väga haavatav, kuna teda üksindusega sõna otseses mõtte piinatakse. Tahan oma kirjade ja kingitustega teda toetad,» teatas rootslanna.

Naise teatel on ta seni saatnud üle 150 kirja ja kingituse, mille seas on ka tumedat värvi lips, mida Breivik kandis aegajalt kohtus.

Naine on Breivikult vastu saanud vaid kaks kirja. Tema arvates konfiskeerisid vanglaametnikud ülejäänud kirjad.

Rootslanna esitas Norra võimudele ametliku palve lubada tal Breivikuga kokku saada, kuid sellele vastati eitavalt.

Naise teatel oli nende esimene kontalt tegelikult juba 2007. aastal, kui nad kohtusid internetis arvutimänge mängides. Kaks aastat hiljem loobus norrakas rootslannaga suhtlemast, kuna hakkas rünnakuid ette valmistama.

2012. aasta alguses kontakteerus Victoria uuesti Breivikuga, kellest oli saanud Norra kõige vihatum inimene.

Noor rootslanna ei ole ainus, kes soovib Breivikuga suhelda. Norra meedia teatel saab Breivik aastas vähemalt 800 kirja, millest suur osa on naistelt, kes soovivad temaga suhet.

2012. aastal ilmnes kohtus, et isegi üks 16-aastane tüdruk oli temast vaimustuses ja tahtis abielluda.

Psühholoogide ja kriminoloogide sõnul on hübristofiilia juhtumid üsna sagedased. Näiteks on naistest fännklubi nii Austria tütrevägistajal Josef Fritzlil kui ameeriklasest sarimõrvaril Charles Mansonil.

USA psühholoogi ja ajakirjaniku Sheila Isenbergi, kes kirjutas raamatu «Women Who Love Men Who Kill» (Naised, kes armastavad tapjaid), sõnul on mõrvaritesse armuvad naised mingil eluetapil kogenud seksuaalvägivalda ja vägistamist.

«Need naised tunnevad trellide taga olevat meest armastades, et nad on jõu- ja kontrollipositsioonil. Seksuaalrünnaku ohvriks sattunud kaotasid oma elu üle kontrolli ja vangiga suheldes tunnevad olevat selle taastanud. Sellistes ebavõrdsetes suhetes ei ole iialgi midagi igavat ega argipäevast, kõik toimub nagu ameerika mägedel,» selgitas ekspert.

Psühholoog Amanda Vicary arvates ei pruugi kõik naised, kes tunnevad tõmmet kurjategijate poole, seksuaalselt ahistatud olla. Pigem näevad nad kurjategijas staari.

Rootslanna Victoria teatel ei otsi ta Breivikuga suheldes kuulsust, vaid tal on mehega samad islamivastased vaated.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles