Piltuudis: Curiosity tegi uue, madalanurgalise selfie

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi uurimise kulgur Curiosity tegi uue selfie, mis on varasematest erinev, kuna on tehtud madalama nurga alt.

Kulgur jätkab Marsil pinnasepuurimistega kuue meetri kõrgusel kivimil, mis kannab nime Buckskin, edastab BBC.

Tegemist on seitsmenda paigaga, kust Curiosity pinnaseproove võtab.

Curiosity teeb oma kaameraga enesepilte sama moodi, nagu teevad inimesed ehk sirutab kaameraga «käe» välja ja teeb klõpsu.

Curiosity on Sharpi mäel Marias Pass alal, kus ta nii puurib pinnast kui ka teeb rea selfie`sid oma kaamera Mars Hand Lens Imageri ehk MAHLI abil.

Kulgur on Marsil olnud juba 1065 Marsi päeva ehk soli ning iga päeva kohta on selfie, kuid Buckskinil tehtud selfie`l on varasemast rohkem näha kulguri «kõhtu» ja esiosa.

Curiosity läheduses on kaks hallikat laiku, millest kolmnurkne on paik, kus kulgur puuris pinnast. Selle sees olev tumedam ring näitab aga kohta, kus Curiosity tööriista pinnasesse pani. Kulgurile lähemal olev hall laik on aga purunenud pinnase tükk, mis oli liiga suur, et Curiosity oleks saanud seda enda sees olevas laboris analüüsida.

Curiosity on Marsil olnud kolm aastat ning tema põhiline uurimiskoht on olnud Gale`i kraater, mille keskel on Sharpi mägi.

Pinnaseanalüüs näitas, et kraatris oli miljardeid aastaid tagasi järv, mida toitsid mitmed jõed.Teadlaste arvates oli Marsil siis mikrobioloogilist elu.

NASA uurijad loodavad, et Curiosity saab andmeid, mis Marsiga juhtus, et sealt vesi kadus ja see planeet kuivaks kõrbeks muutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles