Süüria põgenikud kasutavad Facebooki «reisikirjade» avaldamiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria migrandid jõudsid Kreeka Kosi saarele
Süüria migrandid jõudsid Kreeka Kosi saarele Foto: SCANPIX

Süüria kodusõja eest põgenevad inimesed kasutavad agaralt sotsiaalmeediat, eelkõige Facebooki, kuhu nad postitavad oma «reisikirju».

Süüriast Homsist põgenenud 32-aastase Waeli sõnul on nutitelefon põgenikele elutähtis, edastab AFP.

Wael saabus koos perega sel nädalal Türgi kaudu Kreekasse Kosi saarele kummipaadis.

«Nutitelefonid ja maabumispaigad on meie, põgenike, jaoks kõige tähtsamad, isegi veest ja toidust tähtsamad,» sõnas süürlane.

Nutitelefoni abil saab panna põgenemisteekonna paika ning jälgida oma liikumist.

Waeli sõnul hoiab ta oma nutitelefoni väga, keerates vee eest kaitsmiseks kilekotti.

Mees selgitas, et põgenikud kasutavad rakendust WhatsApp, mis aitab põgenikepaatide asukohti kindlaks teha ja mereõnnetusi ennetada.

Viber rakenduse abil saavad süürlased teatada pereliikmetele, et nad on jõudnud turvaliselt Euroopasse.

«Meie kõige kallimad asjad on nutitelefonid. Meil ei ole midagi peale nende, raha ja riiete,» lisas süürlane.

Wael koos oma perega kuulub nende 135 000 põgeniku hulka, kes jõudsid turvaliselt Kreekasse, mitte ei hukkunud nagu mitmed teised.

Waeli nõbu Raeedi sõnul jäädvustavad nad teekonda ka selle tõttu, et samas olukorras olevatele kaasmaalastele abi ja näpunäiteid anda.

«Me ei ole Euroopas teretulnud, ei saa viisasid, et ametlikult tulla. Selle tõttu tuli leida poolebaseaduslik viis. Süürlased hoiavad kokku ka põgenedes ning sotsiaalmeedia on see, mis meid omal viisil abistab,» nentis Raeed.

Wael ja Raeed loodavad jõuda Kreekast Saksamaale, mis nende jaoks on unistustemaa. Raeedil jäid Süüriasse naine ja pooleastane tütar ning ta loodab nad hiljem pereühendamisele viidates järgi kutsuda.

«Süürlased vahetavad sotsiaalmeedias andmeid erinevate riikide kohta, et kus on kergem elamisluba saada ja millised kohad on parimad. Näiteks Saksamaa on parim perede taasühinemiseks, kuid Rootsis antakse kõige lihtsamalt asüüli,» nentis Raeed.

Facebookis jagatakse infot selle kohta, millises Euroopa linnas tasub minna kohe politsei jutule või kus on pagulastele parimad elutingimused.

«Hoiame kokku, et mitte saada smugeldajate käest petta. Kui keegi leiab inimsmugeldaja, kes aitab odavamalt, siis seda infot jagatakse,» sõnas Damaskusest põgenenud 22-aastane Said.

Süürias Damaskuse ülikoolis infotehnoloogiat õppinud Saidi arvates on süürlaste jaoks tähtis teekonda jäädvustada, kuna põgenemine on osa Süüria konfliktist.

«Jäädvustasime sõda ja verevalamist, me jätkame oma elu kajastamist. Põgenemine on osa meie loost,» nentis süürlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles