Türgis lähevad päästevestid hästi kaubaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästevestid Kreeka Kosi saare rannal
Päästevestid Kreeka Kosi saare rannal Foto: SCANPIX

Reis üle Egeuse mere Türgist Kreekasse maksab põgenikele umbes 1000 eurot inimese kohta.

Türgi idarannikul asuv Bodurum on olnud populaarne kuurort juba 30 aastat, kuid sel suvel on seal näha teistsuguseid turiste, edastab AFP.

Süüria kodusõda ja Islamiriigi võimutsemine Iraagis on sundinud tuhandeid inimesi oma kodudest lahkuma  ning Türgist Bodrumist loodetakse pääseda unistustemaale Euroopasse.

Bodrumist läheb igal ööl kümneid kummipaate, milles on ettenähtust rohkem inimesi Kreeka Dodekanesi saarte poole teele. Suur osa põgenikepaatidest jõuab Kosi saarele, kus on põgenikest tingitud probleeme enim.

Kosi probleemid on maailmale hästi teada, kuid Bodrumi omad mitte.

Türgis Bodrumis on põgenikest saanud suur äri, sest sealsed inimsmugeldajad pakuvad lootusetus seisus inimestele viimase õlekõrre. 3 – 4 tundi paadisõitu 1000 euro eest viib Kreekasse.

Uudisteagentuuri AFP ajakirjanike poolt intervjueeritud migrantide sõnul küsivad inimestega salakaubitsejad ka laste eest 1000 eurot. Ühte kummipaati mahub 40 – 45 inimest ehk seega teenivad smugeldajad paaditäiega 40 000 – 45 000 eurot.  

Bodrumisse on kogunenud enamjaolt maksejõulised migrandid, kellel on raha, et maksta. On ka neid juhtumeid, mil smugeldajad on võtnud ettemaksu ning koos rahaga kadunud.

Bodrumist Kosi saarele seilamine on Lähis-Idast ja Aafrikast saabunud migrantide jaoks lihtsaim tee Euroopa Liidu alale. Teekond üle Egeuse mere on lühem kui ohtlik ja pikem teekond Põhja-Aafrikast Liibüast Itaaliasse.

Inimsalakaubanduse tõttu õitseb Bodrumis lisateenuste pakkumine nagu taksosõit randa ja päästevestide müük.

Lisaks Bodrumile lähevad veel mitmes Türgi osas kummipaadid ja päästevestid hästi kaubaks, kaasa arvatud Istanbulis ja Izmiris. Bodrumi tellitakse neid kaubaartikleid teistest linnadest juurde.

Kummipaat, mis tegelikkuses on mõeldud neljale inimesele, mitte 40, maksab 500 – 1800 eurot sõltuvalt suurusest ja disainist. Izmiris olevat kummipaadid aga hakanud juba otsa lõppema. Päästevestide hind on 20 – 100 eurot.

Kosile jõudnud, jätavad põgenikud päästevestid ja kummipaadid randa vedelema.

Bodrumi anonüümseks jääda soovinud poeomaniku teatel müüb ta nädalas umbes 100 – 150 päästevesti.

Kaupmehe sõnul ostis ta päästevestid 30 Türgi liiri eest (kümme eurot) ja müüb edasi 35 liiri eest (11 eurot).

«Olen päästeveste müünud 16 aastat. Varem huvitusid neist vaid jõukad turistid, kes läksid paadisõidule, ujuma või veeparki,» teatas türklanna.

Kuna migrante tuleb kogu aeg juurde ning nõudmine on päästevestide järgi suur, siis on ka nende hind kõrge.

Mitte kõik Bodrumist teele asunud ei jõua elusana Kosi saarele. Türgi rannavalve ja politsei on Bodrumis tööd tõhustanud ning paljude migrantide tee lõppeb enne kui nad merele jõuavad.

AFP ajakirjanike andmetel ei ole kõik smugeldajad türklased, vaid nende seas on ka iraaklasi, süürlasi, pakistanlasi ning isegi Elevandiluu rannikult pärit «piraate».

Inimsmugeldamisega vahelejäämise oht on samas suur ning Türgi seadused lubavad sellised isikud saata kuni kaheksaks aastaks trellide taha.

Türgi rannavalve päästis möödunud kuul Vahemerelt 18 300 põgenikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles