Teadlased leidsid esimese merevaigus salamandri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merevaik
Merevaik Foto: SCANPIX

Umbes 20 – 30 miljonit aastat tagasi oli ühel salamandril väga halb päev paigas, mis asub tänapäeva Dominikaani Vabariigi alal.

Kuid selle salamandri elu lõpp andis USA Oregoni ja California ülikooli teadlastele ebahariliku leiu, milleks on maailma esimene merevaigus salamander, edastab Discovery News.

Tegemist on varasemast tundmatu ja väljasurnud salamandriliigi esindajaga ning leid kinnitab, et see liik elas kunagi Kariibi mere piirkonnas.

Teadlaste sõnul kaotas salamander elu väga noorena, tal on üks jalg puudu ning mingil viisil sattus ta puuvaigu sisse ja jäi sinna lõksu.

«Maailmas on leitud väga vähe salamandrifossiile, kuid varem ei ole kunagi avastatud merevaigus salamandrit. Dominikaanist leitud salamander on haruldane, sest tänapäeval selles piirkonnas salamandreid ei ela,» teatas USA teadlane George Poinar.

Teadlased andsid leitud salamandrile teaduslikuks nimeks Palaeoplethodon hispaniolae.

Plethodontidae salamandriperekond on levinud Põhja-Ameerikas, eriti Apalatšide mäestiku piirkonnas. Kuid nüüd avastatud salamandri välimus ei ole selline nagu seal elavatel salamandritel, kuna tal puuduvad varbad, millega haarata. Ta liikus selle tõttu vaid väiksematel puudel, põõsastel ja troopilistel lilledel.

USA teadlased leidsid merevaigus salamandri Dominikaani mäestikupiirkonna merevaiguleiukohast, mis jääb Puerto Plata ja Santiago vahele.

Teadlaste sõnul on veel selgusetu, miks sealt salamandrid kadusid ning kuidas nad saarele üldse kunagi jõudsid.

«Võimalik, et nad hävitas kliimamuutus või surid nad välja mõne röövlooma tõttu,» lausus Poinar.

Uurimine näitas, et Dominikaani aladel elasid salamandrid umbes 60 – 40 miljonit aastat tagasi.

Oletatakse, et salamandrid võisid Dominikaani aladelt ise lahkuda nii-öelda parematele jahimaadele, kui saar oli maismaasillaga mingi suurema alaga seotud või siis lahkusid nad puutükkidel «purjetades».

Putukatega merevaiguleide on varemgi olnud.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles