Šveitsi poliitik: pärast sõdade lõppemist tuleb põgenikud nende kodumaale tagasi saata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Kreekas Kosi saarel
Põgenikud Kreekas Kosi saarel Foto: SCANPIX

Šveitsi ühe juhtivpoliitiku arvates tuleks põgenikud pärast sõjaliste konfliktide lõppemist nende kodumaale tagasi saata.

Mõjuvõimsa Radikaal Demokraatliku Partei  (Freisinnig-Demokratische Partei  - FDP) juhi Philipp Mülleri sõnul peaksid tööstusriigid vältima majanduspõgenikke, kuid inimlik oleks ajutiselt võtta vastu sõja eest põgenenuid, edastab The Local.

«Sõja tõttu oma kodumaalt põgenema pidanud tuleb vastu võtta, kuid pärast konflikti lõppemist kohe nende kodumaale tagasi saata. Majanduspõgenike ees tuleb uks sulgeda,» teatas Müller.

Šveitsi poliitik tõi näiteks Kreekas Kosi saarel tekkinud põgenikekaose, kuhu viimastel nädalatel on saabunud tuhandeid migrante, kellest enamik on Süüriast ja Iraagist.

Mülleri sõnul ei soovi ta Šveitsi põgenikest tingitud probleeme ning selle tõttu peaks migratsiooniseadused üle vaatama.

Poliitiku arvates on Šveitsi migratsiooniametnikud viimastel aastatel andnud elamislubasid liiga kergekäeliselt.

Ta viitas Sri Lankale, kus 25 aastat kestnud kodusõda lõppes 2009.

«Šveitsis asüüli saanud srilankalased ei lähe kodumaale tagasi hoolimata sellest, et Sri Lankast on šveitslaste jaoks saanud populaarne turismimaa. See on absurdne,» teatas poliitik.

ÜRO piinamisvastane komitee  nentis, et Šveits ei võta migrante kodumaale saates arvesse nende riikide poliitilis-majanduslikku olukorda.

Piinamisvastane komitee tõi esile kaks juhtumit etniliste tamiilidega, kes sunniviisiliselt Sri Lankale tagasi saadeti ning keda nende kodumaal piinati.

Šveitsi president Simonetta Sommaruga teatas selle kuu alguses, et Šveits ei saada kindlasti tagasi Eritreast pärit põgenikke, kuna selles riigis on diktaatorlik režiim.

Kirde-Aafrikas asuv Eritrea on maailmas üks nooremaid riike, mis tekkis pärast iseseisvumist Etioopiast 1993. aastal. 1998 – 2000 toimus Eritrea-Etioopia sõda, milles hukkus üle 100 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles