Lahkus nukuteatri looja Ferdinand Veike

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ferdinand Veike
Ferdinand Veike Foto: Nukuteater

Reedel suri 90 aasta vanusena nukuteatri looja Ferdinand Veike.

Eesti Riikliku Nukuteatri rajaja ja pikaaegne juht Ferdinand Veike sündis 13. novembril 1924.

Nukuteatri kunstilist tegevust juhtis Ferdinand Veike kuni aastani 1980.

Oma esimese nukulavastuse tegi ta 1948. aastal Draamateatris, tuues publiku ette Helmut Vaagi nukunäidendi «Reinuvader Rebane».

Ferdinand Veike on kõrgelt hinnatud ja tunnustatud teatrikunstnik, kes aastakümneid Eesti nukuteatri arengut suunas ning nukunäitlejate ja -lavastajate järeltulevaid põlvkondi juhtis ja koolitas.

Nukuteatri peanäitejuhina tõi Ferdinand Veike lavale üle 80 lavastuse. 1962. aastal asutas Ferdinand Veike nukuteatri (tollase nimega Eesti Riiklik Nukuteater) juurde Teatriühingu õppestuudio nukuosakonna, mille õpilastest kujunes Eesti nukunäitlejate ja -lavastajate raudvara. Tähtsal kohal Ferdinand Veike lavastajatöös olid algupärandid, klassikalised muinasjutud ja folkloor. Nukuteatri sümbolnukuks kujunes pika ninaga puupoiss Buratino, kellele Ferdinand Veike andis kuju ja hääle.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar avaldas lahkunu lähedastele kaastunnet ja märkis, et ilmselt ei ole Eestis inimest, kes ei tunneks tema loodud Buratinot, kes võis lastega rääkida kõigis maailmajagudes nende omas keeles.

President Lennart Meri andis Ferdinand Veikele 2001. aastal Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Ferdinand Veike oli Tallinn aukodanik, tema elutööd on tunnustatud Tallinna teenetemärgiga ja Tallinna teeneka kultuuritegelase preemiaga.

Ferdinand Veike pälvis Eesti Nuku- ja Noorsooteatri asutamise ja pikaaegse juhtimise eest eelmisel aastal Tallinna teenetemärgi, 2012. aastal omistati talle Tallinna teeneka kultuuritegelase preemia, teatas Tallinna pressitalitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles