Rootsis tekitas skandaali «Pearl Harbori» ujula

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Rootsis Göteborgis valminud uus väliujula Pöl Harbour tekitas skandaali, kuna arvatakse, et sellega viidatakse USA Hawaii mereväebaasile Pearl Harborile, kus 1941. aastal hukkus Jaapani õhurünnakutes üle 2000 inimese.

Göteborglased, keda tuntakse nende kummalisest huumorist, said võimaluse pakkuda uuele Frihamneni piirkonnas asuvale ujulale nimi, edastab The Local.

Ujulale välja pakutud nimede seas oli näiteks «Dropp i grytan» (kasta potti, mis viitab sellele, et rotslastele meeldib jõulude ajal kasta levatükki lihapraadimisvedelikku),«Plaskekörka» (plärtsukirik, samas on see viide, et göteborglased häädavad sõna «kirik»(kyrka) natuke erinevalt) ja «Blöta älvsbadet» (märg jõevann).

Göteborglastele meeldis enim aga «Pöl Harbour», mis tõlkes tähendab «loigusadam», kuid selle hääldus kostub nagu «Pearl Harbor».

7. detsembril 1941. aastal hukkus USA Pearl Harbori mereväebaasile tehtud rünnakus 2402 inimest.

Pöl Harbour on rootslased jaganud kahte leeri, kellest osa peab seda nime humoorikaks, teine osa aga solvavaks.

Sotsiaalmeedia kasutaja Alexander Edström ülistas seda nime öeldes, et tegemist on hea huumoriga. Teine kasutaja Oskar Edström küsis, kas Stockholmis asuva USA saatkonna diplomaadid plaanivad hüpata uue basseini vette.

Rootsi õpetajateorganisatsiooni Göteborgi esindaja Gunnar Valinder nimetas basseininime häbiväärseks.

Pöl Harbouri nime laitis maha ka Rootsi sotsiaaldemokraatliku partei parlamendisaadik Cecilia Dalman Eek.

«Göteborglased on tuntud oma hea huumorimeele poolest, kuid siinsel juhtumil on ülepingutatud. See sõnamäng on liiga provokatiivne,»  teatas saadik.

«Pöl Harbouri» järel tuli teisele kohale «Inälvsbadet»,  mis tähendab «soolestiku bassein», mis on viide, et välibassein asub jõe ääres.

Uus bassein asub hiljuti valminud uue sauna, millele anti nimeks «Svettekörka» (Higistamiskirik), juures.

Wikipedia.org: rünnak Pearl Harborile (Jaapani armee koodnimetus Operatsioon Z) oli Jaapani keiserliku mereväe ootamatu rünnak Hawaii saartel asuvale Ameerika Ühendriikide Pearl Harbori mereväebaasile 7. detsembril 1941, mis viis USA astumiseni Teise maailmasõtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles