«Millenniumi» järje autorit nimetati «hauaröövliks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Lagercrantz (paremal)
David Lagercrantz (paremal) Foto: SCANPIX

Rootsi kirjaniku Stieg Larssoni sõbrad süüdistavad kirjanik David Lagercrantzi «hauaröövis» ja  Larssoni üle irvitamises.

Larsson on tuntud kolmest raamatust koosneva sarja «Millennium» autor, millele Lagercrantz kirjutas järje, edastab The Local.

Svante Brandén ja Anders Lindblom kasvasid koos Stieg Larssoniga üles Põhja-Rootsis Umeås ning olid tema pikaajalised sõbrad.

Kaks sõpra süüdistavad «Millenniumi» sarja neljanda raamatu kirjutanud Lagercrantzi Larssoni kuulsate tegelaste Lisbeth Salanderi ja Michael Blomqvisti «hauast väljakaevamises».

«Selle kohta saab kasutada sõna «hauaröövel». Uue «Millenniumi» raamatu ilmumine kahandab Stiegi teoste väärtust ning see on tema üle irvitamine. Stieg oli loomeinimene, mitte lihtlabasel viisil kellegi ärakasutaja,» selgitasid sõbrad.

Nad kritiseerisid Rootsi seadusi ja kohtusüsteemi, mis takistavad surnud kirjanike ja kunstnike autoriõiguste kaitsmist.

Raamatuseeria, mis algas Stieg Larssoni romaaniga «Lohetätoveeringuga tüdruk», neljas romaan ilmub 35 riigis 27. augustil.

Ülejäänud kaks selle sarja romaani on «Tüdruk, kes mängis tulega» ja «Purustatud õhuloss».

David Lagercrantz on ajakirjanik ja kirjanik, keda tuntakse enim jalgpallur Zlatan Ibrahimovici biograafiast.

Lagercrantz ei ole tema pihta suunatud kriitikat ega raamatu ilmumist kommenteerinud. Uue raamatu väljaandev kirjastus Norstedts on teose populaarsuse suhtes optimistlik.

«Oleme kindlad, et sellest teosest kujuneb sama populaarne kui sarja kolm esimest osa. Tähtis on hoida Larssoni pärand elus. Tegemist on järjega, mille autoriks on David Lagercrantz,» sõnas kirjatuse juht Eva Gedin.

Stieg Larssoni endine partner Eva Gabrielssoni kritiseeris uut teost karmilt, öeldes, et  Lagercrantz tahab Larssoni kuulsuse peal liugu lasta ja raha teenida.

«Tegemist on nii kirjaniku kui kirjastusega, kes mõlemad vajavad hädasti kuulsust ja raha,» teatas Gabrielsson.

Stieg Larsson suri 2004. aastal ootamatult infarkti tagajärjel enne seda kui ta sünge krimitriloogia maailmakuulsaks sai.

Svante Brandéni ja Anders Lindblomi sõnul oli Stieg Larssonil oma perega halvad suhted ja juba teismelisena kolis ta eraldi elama. Hiljem kui ta kuulus kirjanik oli, nõudis pere rahalist toetust.

«Millenniumi» triloogia kolme teost on müüdud 75 miljonit eksemplari rohkem kui 30 keeles.

Pärast kirjaniku surma sõnas ta elukaaslane Gabrielsson, et Larsson alustas «Millenniumi» triloogia neljanda raamatu kirjutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles