Juba sel laupäeval - SUUR KÜÜSLAUGUFESTIVAL!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslaugufestivali naisteala juht on Anu Saagim!
Küüslaugufestivali naisteala juht on Anu Saagim! Foto: Laura Kallasvee

Juba laupäeval 15. augustil saavad Ülenurmel, Eesti Põllumajandusmuuseumis kokku tuhanded küüslaugusõbrad. Toimuma saab juba kaheksas Küüslaugufestival, kus huvitavat kogu perele. Küüslaugufestival kujutab endast suurt kogupere pidupäeva, mis pühendatud küüslaugule, kui vürtside kuningale.

Esimesed seitse aastat toimus Küüslaugufestival Jõgeval. Kuna väikelinn Jõgeva jäi iga aastaga järjest kitsamaks, mahutamaks kõiki küüslaugusõpru ja Eesti kohalikku toodangut hindavaid inimesi, siis otsustati ümber kolida Eesti maakultuuri pärandit koondavasse muuseumi – Tartumaale Ülenurmel asuvasse Eesti Põllumajandusmuuseumi.

Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Küüslaugufestivalil saavad kokku Eesti küüslaugukasvatajad, et võrrelda sorte, küüslaugusaaki ning vahetada kogemusi.

Kasvatajad võtavad kauplemiseks kaasa enda põllul kasvatatud küüslaugusaagi. Korraga on kauplemiseks festivalil üle 20 tonni eesti põldudel kasvatatud küüslauku. Küüslauku saab osta nii pärga punutuna, patsi seotuna, kimpudena kui ka kilogrammiga. 

Igal aastal toimub ka konkurss «Eesti suurim küüslauk», kuhu on oodatud konkureerima ka kõigi külastajate ning talupidajate peenral kasvatatud eriliselt suured küüslaugud. Konkursil mõõdetakse küüslaugu risti läbimõõtu.

Foto: Urmas Luik

Küüslaugukasvatajad toovad endaga kaasa lisaks värskele küüslaugule ka uute sortide seemet ning erinevaid tooteid küüslaugust.

Nii võib lettidelt leida kooritud küüslauku, marineeritud küüslauku, hapendatud küüslauku, hapendatud küüslauguvõrseid, kuivatatud küüslaugu laaste, küüslaugupulbrit, küüslaugumoosi ja ka küüslaugukrõpsu.

Tänaseks saab Küüslaugufestivalil veel mekkida ning kaasa osta: küüslauguleiba, küüslaugupekki, küüslaugujuustu, küüslaugumett, küüslaugukohvi, küüslauguõlut, küüslauguviina, küüslaugusõõrikuid, küüslaugusinki, küüslauguvorsti, küüslaugušokolaadi, küüslaugusuhkruvatti ning laste lemmikut – küüslaugujäätist.

Esmakordselt on Küüslaugufestivali territooriumil korraldatud eraldi Naisteala, kus iga naine tunneb end erilise ja ilusana. Naisteala juhib särav Anu Saagim.

Igal sammul aitavad teda ilueksperdid, riidedisainerid, terviseklubi töötajad, massöörid, personaaltreener, kosmeetikatootjad ja ehtekunstikud.

Naisteala tegemisi fotografeerib ning kajastab Elu24 portaali fotograaf Erlend Štaub.

Foto: santa maria

Küüslaugust saab nii maitsva põhiroa, kui ka hõrgu magustoidu.

Huvilistele on avatud näitus katsepõldudel kasvatatud erinevatest küüslaugusortidest ja kl 14 on muuseumi Häärberimaja saalis Eesti Maaülikooli lektori Priit Põldma loeng küüslaugukasvatajatele.

Lisaks küüslaugule saab festivali taluturult kaasa osta kõike, mis Eestimaal kasvatatud või valmistatud. Välismaist kaupa sellelt festivalilt kindlasti ei leia, küll aga meie oma inimeste valmistatud hoidiseid, käsitööd, aiavilja, sepiseid, kosmeetikat, riideid, suveniire, puutooteid ja toidukaupa nii küüslaugust kui ka ilma. Nii võib festivaliturult leida Peipsi järve ääres kasvatatud kuldset sibulat, värsket suitsulatikat kui ka Muhu saarel valmistatud käsitöökeraamikat.

Foto: ERR

Festivalilaval esinevad Mr Küüslauk, Elva linetantsutrupp Suureline, Karl Madis ja Margus Martmaa ning 40 aastat laval musitseerinud ansambel Apelsin. Lennata saab Aerocopter helikopteriga.

Kuna küüslaugufestivalile sõidetakse alati kogu perega, siis suur osa meelelahutuslikust alast on mõeldud just lastele. Loomapargis on kohal haruldased kõrberebased, alpakad, kilpkonnad, madu, papagoi, Ranna Rantšo koduloomaaed jt. Seda kõike juhib koos koer Miaga tuntud loomakaistja Heiki Valner.

Tere tulemast laupäeval 15. augustil Ülenurme!

Copy
Tagasi üles