Piltuudis: guereesa ja tema beebi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tšehhi Vabariigis Praha loomaaias sündis guereesale ehk mägikoolobus ahvile (Colobus guereza) poeg, kes ei näe välja nagu mustvalge ema, vaid on heleroosa naha ja valgete karvadega.

Loomaaed esitles 31. juulil sündinud ahvikest täna meediale, edastab Reuters.

Ahviekspertide sõnul on guereesapojad ema juures 1 – 2 aastat pärast sündi ning siis iseseisvuvad. Isased ei tunne poegade vastu huvi enne kui nad on saanud 4 – 5 nädala vanuseks.

Guereesad on Vana maailma ahvid, kes elavad looduses Aafrikas, kaasa arvatud Kamerunis, Ekvatoriaal-Guineas, Nigeerias, Etioopias, Keenias, Tansaanias, Ugandas ja Tšaadis.

Neid ahve tuntakse erilisest karvastikust, mis on mustvalge. Osa näost ja kehast on valge karvaga, ülejäänud keha musta karvaga.

Need päevase eluviisiga ahvid elavad puudel, kuid adapteeruvad hästi erinevates keskkondades.

Kui varem arvati, et nad toituvad vaid taimedest ja puulehtedest, siis nüüdseks on teada, et nende menüüs on ka marjad, pähklid, seemned ja koorikloomad.

Pärast sündi on guereesad heledanahalised, kuid 3 – 4 kuu pärast muutub nende karvkate selliseks, nagu on täiskasvanud loomadel. Isastel tekib täiskasvanukarvastik varem kui emastel.

Täiskasvanud isane kaalub 9,3 – 13,5 kilogrammi ning emane 7,8 – 9,2 kilogrammi. Isase pikkus on keskmiselt 61,5 sentimeetrit ning emasel 57,6 sentimeetrit.

Guereesad elavad kuni 15-liikmeliste karjadena ning kopuleeritakse karja siseselt, kuid on teada ka juhtumeid, mil emased või isased on saanud järglasi karjast väljapool.

Neil ahvidel puuduvad karjajuhid, kõik on grupis võrdsed. Isastes koosnevates gruppides võib siiski tulla ette võitlusi ja jõu demonstreerimist.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles