Pildid: kallihinnaline varastatud viiul leiti 35 aastat hiljem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA viiulivirtuoosile Roman Totenbergile kuulunud kallihinnaline viiul varastati 1980. aastal pärast kontserti Massachusettsi osariigis Cambridge´is.

1734. aastal Itaalia viiulimeistri Antonio Stradivari käe all valminud viiul leiti ja tagastati selle õigele omanikule, Roman Totenbergi  perele, edastab BBC.

Stradivari viiuleid peetakse maailmas parimateks ning kuna neid on vähe alles, siis nende väärtus on väga suur.

Viiulivirtuoos Totenberg oli pärit Poolast, kus ta kalli viiuli 1943. aastal 15 000 dollari eest ostis. See on tänapäeva vääringus üle 200 000 dollari.

Tegemist oli pikka aega ta ainsa viiuliga, millel ta mängis. Pärast vargust jätkas Totenberg esinemisi, kuid siis jube teiste viiulitega.

Virtuoos ei näinud oma muusikariista tagasisaamist, kuna ta suri 2012. aastal 101-aastasena.

Totenbergi tütar Nina Totenberg sai isa viiuli kohta vihje juunis ning teatas sellest FBIle.

«Ma ei uskunud alguses, et tegemist on selle viiuliga. Vastasin mulle teate edastanule, et pean rääkima oma õdedega. Ta sõnas, et ei ole vaja, sest tegemist on õige viiuliga,» meenutas naine.

Muusiku teise tütre Jill Totenbergi sõnul oli viiuli vargus ta isa jaoks nagu käe kaotamine.

Viiuli lugu hakkas lahti hargnema kui New Yorgis viis üks naine viiulieksperdile Phillip Injeianile viiuli näha. Naine tahtis saada lisainfot viiuli kohta, mille jättis talle kingituseks ta nüüdseks surnud abikaasa Philip Johnson.

Johnson oli tuntud viiuldaja, kelle karjäär kestis 40 aastat.

Injeian sai kohe aru, millise väärtusliku muusikariistaga tegemist on. See oli kallis Stradivarius, mis kadus 35 aastat tagasi.

«See oli minu jaoks äratundmishetk,» sõnas Injeian pressikonverentsil.

Injeian kontakteerus Totenbergi tütrega ning teatas kallihinnalisest leiust.

Totenbergi tütarde sõnul oli Philip Johnson nende isa vastuvõtul kui viiul kadus, kuid teda on raske seostada viiuli vargusega.

Prokurörid ei plaani kellelegi viiulivarguses süüdistust esitada.

Viiul tagastatakse Totenbergi perekonnale, mille liikmed tahavad selle instrumendi müüa mõnele viiuldajale, et väärtuslikku viiuli abil saaks muusikat teha.

Antonio Stradivari valmistatud muusikariistu on maailmas alles umbes 550. 2011. aastal müüdi üks neist oksjonil 15,9 miljoni dollari eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles