Soome juurtega tüdruk langes Islamiriigi kätte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soome väljaande Ilta-Sanomat teatel langes Soome juurtega teismeline tüdruk äärmusrühmituse Islamiriik kätte.

15-aastane Rootsis Göteborgis elanud tüdruk läks koos 19-aastase poiss-sõbraga Marokosse puhkusele, kuid sattus Süüriasse.

Rootsi väljaande Dagens Nyheter teatel on tüdruku pere pärit Soomest, kuid elab Rootsis.

Pere teatel röövis Islamiriik tüdruku möödunud nädalalõpul ning nende andmetel võib teismeline rase olla.

Tüdruk ei elanud koos oma bioloogiliste vanematega, vaid kasuvanematega. Noored asusid salaja reisile 31. mail, kuid pere sai tüdruku kadumisest teada alles 8. juulil.

Isa sõnul oli tütre poiss-sõber see, kes tegi ettepaneku minna välismaale puhkama. Isa kahtlustab, et tegelikult tahtis noormees liituda Islamiriigiga ning meelitas tüdruku kaasa.

«Poiss lubas talle, et nad lendavad Marokosse, kus ta sugulastel on suvitusvilla. Nüüd on nad aga Islamiriigi džihadistide käes,» lisas isa.

Meedia andmetel sai tüdruk saata perele sõnumi, et ta on Süürias Aleppos, kus ta oma kallimaga abiellus.  

«Islamiriik tabas nemad ja veel teisi noori. Naised ja mehed eraldati ning kuna tütrel ja ta mehel ei olnud abiellumist tõendavat dokumenti, siis ei jäetud ka neid kokku,» nentis isa.

Rootsi välisministeerium kinnitas, et Göteborgis elanud 15-aastane tüdruk langes Islamiriigi kätte, kuid kuna Rootsi ja Süüria vahel ei ole sõlmitud diplomaatilisi suhteid, siis on neil tüdrukut raske aidata.

Pere sõnul on olukord üsna lootusetu, sest Islamiriik sunnib vangistatud naised seksiorjadeks.

Pereliikmed plaanisid minna Türgi-Süüria piirile, et äkki nad saavad seal midagi lapse saatuse kohta teada, kuid Rootsi välisministeerium ja kaitsepolitsei laitis selle plaani maha, kuna tegemist on väga ohtliku alaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles