Video: Marsilt leiti «krabi»?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsilt leiti «krabi»?
Marsilt leiti «krabi»? Foto: Youtube

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi kulgur Curiosity edastatud fotol on näha kummalist objekti, mis meenutab krabi.

Nii põhivoolu meedias kui sotsiaalmeedias spekuleeritakse selle üle, mis see olla võib ning juba levivad teooriad, et see on surnud ja kivistund krabi, olles samas märgiks, et Punasel planeedil oli kunagi elu, edastab news.com.au.

Curiosity tegi «krabi» foto juulis ning see ilmus Facebookis juures tekst: «Nad ei räägi Marsi kohta tõtt», mis oli viide NASAle.

Teadlaste sõnul on ka selle juhtumi puhul tegemist fenomeniga, mida tuntakse kui pareidoolia. Varasemalt on Marsilt leitud näiteks USA presidendi Barack Obama nägu, aardekirst, kilpkonn, tumedas kleidis naine, püramiid jne.

Astronoom Seth Shostaki sõnul kantakse tuttav ja teada olev üle sellele, mis on kauge ja võõras.

Pareidoolia ehk maatriksistamise puhul nähakse mustrit või objekti seal, kus seda tegelikult ei ole.

«Näha Marsil krabi ei ole üllatav, sest ka varem on sel planeedil avastatud objekte, millel Maal on tähendus. Igaüks näeb seda, mida näha tahab. Enamik näeb Marsi punasel liivakal pinnal loomi, kuid on nähtud ka autot. Mulle saabuvad pidevalt teated Marsi entusiastidelt, kes pingsalt uurivad NASA fotosid ja arvavad, et leidsid tõendi elu kohta,» lausus Shostak.

Marsi uurimisega on viimastel aastatel tegeletud aktiivsemalt, kuna nii NASAl kui veel mitmel teisel organisatsioonil on plaanis saata astronaudid seda planeeti uurima.

Hollandi firma tahab saada esimeseks, kes teeb Marsi «vallutajatest» tõsielusarja.

Mars One missiooni otsiti vabatahtlikke, kes on valmis minema Punasele planeedile ning sinna jääma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles