Eri aastaaegadel nähakse värve erinevalt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Briti teadlaste uuring näitas, et igal aastaajal on oma domineeriv värv – suvel on rõhk rohelisel ning talvel hallil.

Inimesed näevad eri aastaaegadel ühte ja sama värvi aga erinevalt, edastab Discovery News.

Uurimine näitas, et näiteks talvise aja kollane on märgatavalt erinev suvisest kollasest. Kollane on üks põhivärvidest koos sinise, rohelise ja punasega. See tähendab, et inimsilm eristab neid toone nii-öelda puhastena, mitte segatoonidena.

Teadlasi huvitas, kas teatud värvide toonimuutus on põhjustatud keskkonnast või on see psühholoogiline.

Uuringu autor Lauren Welbourne ja ta kolleegid tegid katse 67 mehe ja naisega, kuidas nad näevad kollast värvi juunis ja jaanuaris.

«Uurimine näitas, et juunis ja jaanuaris nähti kollast värvi erinevalt. See sõltus keskkonnast, selles toimunud muutustest ja valgusest,» selgitas uurija.  

Welbourne´i arvates otsib meie nägemissüsteem aastaaegade muutudes tasakaalu selles, mida keskkonnas nähakse. Ta võrdles seda televiisori värvide tasakaalu panemisega, et midagi ei oleks liiga vähe ega liiga palju.

«Briti saartel Yorkis on talvel domineerivaks hall, kuid suvel seevastu roheline. Inimeste nägemissüsteem kompenseerib neid muutusi ning kollase puhul on samuti nii. Kollast nähakse vastavalt aastaajale, kas erksamana või «hallimana»,» selgitas uurija.

Ta jätkas, et mida rohkem nägemise ja eelkõige värvide nägemise kohta teatakse, seda paremini saadakse aru ka meid ümbritsevast maailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles