Pluuto kuul Charonil on nii Star Treki kui ka Star Warsi kraater

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto suurim kuu Charon
Pluuto suurim kuu Charon Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA urimissond New Horizons tegi Pluutost möödalennu 14. juulil ning uuris seda jäist planetoidi ja selle kaaslasi, kaasa arvatud suurimat kuud Charonit.

NASA teadlased on nüüd andnud Charoni erinevatele paikadele Maa kuulsate kosmosetelesarjade ja -filmide järgi nimesid, edastab Discovery News.

Charonil on nii Star Treki kui Star Warsi kraater, kuid on ka «Star Warsi» tegelaste Darth Vaderi, Luke Skywalkeri ja printsess Leia kraater.

Oma kraatri said ka seriaali «Star Trek» tähelaeva Enterprise kapten James T. Kirk ning meeskonnaliikmed Mr. Spock, Sulu ja Uhura.

New Horizonsi möödalend paljastas, et Pluutol ja Charonil on üsna erinev pinnamood.

Charonile said omanimelise kraatri ulmekirjanikud Arthur C. Clarke ja Octavia Butler.

1200 kilomeetri laiune ala sel kuul aga nimetati 1979. aasta menufilmi «Alien» kuulsa kosmosealuse Nostromo järgi.

Pluuto aladele nime andmisel on seevastu lähtutud reaalsusest ja romaanidest nagu näiteks J.R.R. Tolkieni «Sõrmuste isanda» raamatutest.

Pluuto tumedad alad kannavad nime Tolkieni loodud koletise Balrogi ja H.P. Lovecrafty tegelase Cthulhu järgi.

Pluuto kuulus «süda» sai nime USA astronoomi Clyde Tombaugh järgi, kes Pluuto 1930. aastal avastas.

Pluutol leidub alasid, mis on nimetatud NASA uurimisaluste Viking, Pioneer ja Voyager järgi, kuid ka Nõukogude Liidu Veenuse uurimise Venera programmi järgi ning Jaapani Hayabusa programmi järgi, millega jõudsid asteroidi osad 2010. aastal Maale.

Tombaugh regiooni suur jäine ala nimetati Sputnik Planum Nõukogude Liidu 1957. aasta tehiskaaslase järgi. Just siis sai alguse kosmoseajastu.

Pluuto «südamel» on ka kosmosesüstiku Challenger ja Colombia piirkonnad. Need süstikud plahvatasid vastavalt 1986  ja 2003 ning hukkus 14 astronauti.

New Horizons meeskond avaldas austust ka Maa vee-elu kuulsale uurijale, prantslasele Jacques Coustaeau´le, kelle nime kannab Pluuto üks kaljudest.

Pluuto kaks mäestikku said aga nime maa kõrgeima mäe Džomolungma esmavallutajate Edmund Hillary ja Tenzing Norgay järgi. Nad jõudsid sinna 1953. aastal.

NASA teadlased valisid Pluuto ja ta kaaslaste paikadele nimesid kampaania «Our Pluto» abil, kus rahvas sai  nimesid soovitada.

Teadlaste sõnul saadeti neile märtsis-aprillis, kui kampaania toimus, kümneid tuhandeid  nimesid, millest mõned olid väga humoorikad.

New Horizons tiimi pandud nimed ei ole ametlikud enne kui neid kinnitab Rahvusvaheline Astronoomiaühing.

Pluutol on lisaks Charonile veel neli kuud – Nix, Hydra, Kerberos ja Styx, mis on nimed antiikmütoloogiast.

Pluuto paikadele nimede andmistel lähtuti järgmistest teemadest: kosmosemissioonid ja uurimisalused, teadlased ja insenerid, ajaloolised kosmose- ja maadeuurijad, allmaailma tegelased ja paigad ning allmaailma reisijad.

Charoni kohtadele nimede andmise aluseks olid: fiktiivsed seiklejad ja tegelased, fiktiivsed paigad ja lennumasinad, kosmose teemalised filmid ja seriaalid.

Pluuto igal kuul on üks teema, mis lähtub nende nimest. Nix – öised ja allmaailma jumalused, Hydra – legendaarsed maod ja draakonid, Kerberos – müütilised, kirjanduslikud ja ajaloolised koerad nig Styx – jõejumalad.

Pluuto ja ta kaaslaste paiku täiendatakse nimedega ning nende kaart täieneb pidevalt.

Kaarti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles