Video: 390-aastane bonsaipuu, mis jäi Hiroshima aatompommiplahvatuses ellu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
390-aastane bonsai
390-aastane bonsai Foto: Youtube

Homme, 6. augustil meenutatakse Jaapanis ja mujal maailmas neid, kes kaotasid 70 aastat tagasi Hiroshima aatompommiplahvatuses elu.

6. augustil 1945 aset leidnud õuduses jäi ellu 390-aastane bonsaipuu, mis praegu asub USAs Washingtonis rahvuslikus bonsaimuuseumis, edastab foxnews.com.

Selle bonsai puhul on tegemist Jaapani valge männiga. Bonsai annetas muuseumile 1976. aastal Jaapani bonsaimeister Masaru Yamaki ning see oli samas jaapanlaste kingitus ameeriklastele USA 200. aastapäevaks.

USA muuseum sai selle bonsai loo teada alles 2001. aastal, kui paika külastasid bonsaimeistri lapselapsed Akira ja Shigeru Yamaki.

Yamaki pere elas Hisroshima aatompommiplahvatuse kohast paari kilomeetri kaugusel ning neil oli oma bonsaiistandus. Kuigi Hiroshimas hävines peaaegu kõik, ei olnud äärelinna jõudnud lööklaine enam nii tugev. Nii Yamaki pere kui see bonsai jäid ellu.

Washingtoni bonsaimuuseumi kuraatori Jack Sustici teatel oli see bonsai aatompommiplahvatuse ajal tugeva müüri varjus ning see võis päästa ta elu.

Yamaki perel on bonsaiistandusest 1945. aastast pärit film, millel on nimetatud bonsaid näha pärast aatompommiplahvatust puutumatuna.

390-aastane männibonsai on Washingtoni muuseumi vanim eksponaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles