Diskokera. Rehetoas!

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trad.Attack!
Trad.Attack! Foto: Mihkel Maripuu

Trad.Attack!

AH!

Nordic Notes

Hinne: 5

Autentne, uuenduslik ja sugestiivne Viljandi trio Trad.Attack! sai täpselt Viljandi folgifestivaliks valmis oma esimese, pikikõrvu oodatud kauamängiva «AH!». Oli ootamist väärt ka. Ajal, mil etno on moesõna ja mitu folgifestivali on deformeerunud stiilipidudeks, on žanripiire kompleksivabalt ületav Trad.Attack! otsekui värske tuulepuhang – nagu keegi oleks avanud ukse rehetoas, kus juba kolmandat päeva on peetud suletud ruumis tolmuste pikklaudade taga, hambad ristis, mingit masti rahvuslikku pidu.

Kräginal avatud uksest tulvab sisse lustakat noorust, rõõmu olemisest ja mis peamine – tubli pahvakas värsket õhku. Diskokera tuhandetäpiline päikesejänku kepsleb vallatult suitsunud palkidel. Trad.Attack! ehk Sandra Sillamaa, Jalmar Vabarna ja Tõnu Tubli on tegutsenud ainult napp poolteist aastat, kuid kirjutanud end selle aja jooksul väga sundimatult ja samas erksalt Eesti muusikakaardile. Nad on suurepärane näide iseolemisest ja minevikutunnetusest, arhiivisügavustest ja tänapäevatunnetusest.

Nende debüütalbumi mõni lugu kattub mullu ilmunud omanimelise EP omadega. Oleks ka patt olnud välja jätta midagi nii hingekriipivat ja lummavat, nagu seda on iidvana loits «Kuukene». Ikka midagi haruldast peab selles palas olema – midagi, mille laulis lindile 74-aastane Emilie Kõiv ligi veerand sajandit tagasi ning mis kajab edasi Sandra Sillamaa suu läbi ja võtab kananaha ihule. 

Torupillile võivad hääle sisse puhuda muidugi paljud, kuid hinge ja isikupära lisamiseks on vaja annet ja oskust. Trad.Attack! kannab endaga sõna otseses mõttes kaasas peeglitega ülekülvatud diskokerasid ja samas sügavat rahvuslikku minevikutunnetust. See kombinatsioon võib tunduda kirjelduse järgi õigupoolest groteskne, kuid töötab reaalsuses ja kuidas veel töötab! Trad.Attack!i energilisi ja jõulisi kontserte ei maksa ka vahele jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles