Norras alustab tööd viikingikool

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva «viikingid» seilamas
Tänapäeva «viikingid» seilamas Foto: SCANPIX

Norra täiskasvanuhariduse kolledž hakkab pakkuma viikingite elu ja kultuuri käsitlevat õppeprogrammi.

Tänapäeva viikingid saavad õppida näiteks mõõkade valmistamist ja nende kasutamist, ehete tegemist ning viikingimaja ehitamist, edastab The Local.

Tänapäeva viikingeid hakkab koolitama Norra pealinnast 150 kilomeetri kaugusel asuva Seljafordi Folkehøgskule (Rahvakõrgkool).

Samuti tähistavad selle kooli õpilased viikigite tähtpäevi ning ohverdavad talvisel pööripäeval jumalatele loomi.

Kool on saanud juba märkimisväärselt sooviavaldusi. On ilmnenud, et osa õpilasi said viikingiõpinguteks inspiratsiooni menusarjast «Troonide mäng».

«On neid, kes on tõsised viikingikultuuri austajad ning soovivad omandada kunagiste viikingite oskused. On ka neid, keda inspireeris kuulus telesari «Troonide mäng». Oleme õnnelikud, et iidne kultuur nii paljusid huvitab. Pakume head haridust ja häid oskusi,» selgitas selle õppeasutuse juht Arve Husby.

Lisaks «Troonide mängule» on populaarne ka sari «Viikingid» ning mitmete populaarteaduslike kanalite doksaated viikingitest.

Kooli viikingikultuuri vanemõpetaja Jeppe Nordmann Garly, kes on tegelikult taanlane ja kasutab enda kohta «taastatud viiking», on suure osa oma elust püüdnud elada nagu varakeskaegsed viikingid.

«Saan enda kohta öelda, et olen maailmas esimene ametlik viikingist õppetaja. Seriaalidest eelistan «Troonide mängu», sest sarjas «Viikingid» on liiga palju vigu,» selgitas õpetaja.

Norra viikingikooli õpilastel on võimalik õppida seilama viikingilaevaga, teha viikingite keraamikat ja puutööd.

Inglismaa elanikud peaksid olema valvel, sest ajalugu kipub korduma, kuna Norra viikingikool plaanib teha oma alustega retke Jorvikisse, mis tänapäeval kannab nime York.

Tänapäeval peetakse maailma mitmetes paikades viikingifestivale.

Wikipedia: viikingid olid muinas-Skandinaavia meresõitjad ja maadeavastajad, kelle kultuuri õitseaeg oli umbes 8.–11. sajandil. Nad jõudsid oma retkedel Briti saartele, Venemaale, Islandile, Gröönimaale, Põhja-Ameerikasse ning Bütsantsi aladele.

Ristiusu leviku ning rändava eluviisi tõttu hakkas nende kultuur 12. sajandil hääbuma ning viikingid sulasid allutatud aladel kohaliku rahva hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles