Barack Obama saab täna 54-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama saab täna 54-aastaseks. 

Ta sai esimeseks tumedanahaliseks USA presidendiks 2009  ning ta teine ametiaeg algas 2012. aastal.

Barack Obama Jr. elu on olnud üsna värvikirev enne kui temast sai poliitik ja lõpuks USA president. Ta enda sõnul on ta saanud mõjutusi mitmest kultuurist ning juba nooruses puutus oma nahavärvi tõttu kokku rassismiga, mis USAs on viimaste aja sündmuste – politsei on tapnud relvastamata tumedanahalisi – valguses ikka aktuaalne.

USA president on oma sünnipäeva veetnud tavaliselt perekeskselt.

Barack Hussain Obama Jr. sündis 4. augustil 1961 Hawaiil Honolulus. Ta ema Ann Dunham oli valgenahaline ning ta isa, Barack Obama Sr. oli Keenia päritolu. Paar kohtus kui nad mõlemad õppisid Hawaii ülikoolis. Nad abiellusid 2. veebruaril 1961 ning poeg Barack sündis kuus kuud hiljem.

Lapsena ei puutunud noor Obama oma isaga eriti kokku, kuna isa jätkas õpinguid Harvardi ülikoolis ning oli pere juures vähe. Tulevase USA presidendi ema ja isa lahutasid 1964. aastal ning Obama Sr. läks tagasi Keeniasse, kus töötas presidendi majandusnõunikuna.

Dunham abiellus 1965. aastal Indoneesiast pärit Lolo Soetoroga ning aasta hiljem kolis pere USAst Indoneesiasse Jakartasse, kus 1970. aastal sündis Obama poolõde Maya Soetoro Ng.

Dunham saatis poja tagasi USAsse, kui laps oli kümneaastane, et ta saaks hea hariduse. Noor Obama elas emapoolsete vanavanemate juures.

USAs koolis puutus ta kokku rassismiga, sest ta oli Punahou Academys üks kolmest tumedanahalisest. Ülejäänud olid valgenahalised õpilased.

«Olin segarassist, heledam kui paljud teised, kuid ikkagi tume. Lapsepõlves häiris mind see, et jõuluvana kujutati alati heleda nahaga. Läksin vannituppa ja vaatasin end peeglist ja mõtlesin, et miks minul selline nahavärv on,» meenutas Obama ühes esinemises.

Obama Sr. sai 1981. aastal autoõnnetuses raskelt vigastada ja ta mõlemad jalad amputeeriti. 1982. aasta 24. novembril kodust Nairobisse sõites sattus ratastoolis mees veel teise liiklusõnnetusse, mis sai talle saatuslikuks. Barack Obama Jr. oli siis 21-aastane.

«Ma ei tundnud oma isa, minu jaoks oli ta müüt ja ta jäigi müüdiks,» lausus Obama aastaid hiljem.

Obama Jr. lõpetas 1983. aastal New Yorgi Colombia ülikooli poliitikateadustes saades bakalaureuse kraadi. Ta töötas kaks aastat äriettevõtetes ning kolis 1985. aastal Chicagosse. Sel ajal tegi ta mitu reisi Keeniasse, et õppida tundma isapoolseid sugulasi.

«Otsisin Keenias oma juuri, sest ma ei tundunud end musta ega valgena. Seal olles sai pilt selgeks, et ma olen mõlemat,» meenutas Obama aastaid hiljem.

Pärast Keeniast sabumist astus Obama 1988. aastal Harvardi ülikooli õigusteadust õppima ning töötades advokaadifirmas Sidley Austin kohtus ta advokaat Michelle Robinsoniga. Neil tekkis suhe ning nad abiellusid 1992. aastal. Barack Obama lõpetas Harvardi ülikooli 1991 magna cum laude.

Paaril on kaks tütart – 1998 sündinud Malia ja 2001 sündinud Sasha.

Obama jõudis advokaadina töötades poliitikasse, ta oli Illinoisi osariigi senaator ja lõpuks valiti ta USA presidendiks.

Obama on hiljem külastanud mitmel korral Keeniat ning seni viimane visiit sinna toimus möödunud kuul. Keenias peetakse Obamat «taasleitud pojaks» ning paljud keenlased panevad oma lastele tema järgi nime.

USA president John Kennedy läks ajalukku sellega, et Hollywoodi staar Marilyn Monroe laulis talle sünnipäevalaulu. Obamal sellist lauljat ei ole seni ilmnenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles