Astronaut Aldrin avaldas Kuul käimise reisikulud – 33 dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA astronaut Buzz Aldrin meenutas Apollo 11 missiooni ning avaldas reisikulude tšeki, mis käis marsruudi Texas Houston, Florida Cape Kennedy, Kuu, Vaikne ookean, Havaii ja Texas Houston kohta.

Facebooki ja Twitterisse pandud fotodelt ilmneb, et reisikulude summa oli 33 dollarit, edastab qz.com.

Aldrin oli teine inimene pärast astronaut Neil Armstrongi, kes 1969. aastal Kuu pinnale astus.

Buzz Aldrin avaldas möödunud nädalalõpul sotsiaalmeedias neid Kuul käimisega seotud suveniire ja meenutusi, mida ta pidas kõige naljakamateks.

Apollo 11 kosmoselaev startist Maalt 16. juulil 1969 ning jõudis Kuu orbiidile 19. juulil. Kuumoodul Eagle laskus Kuu pinnale 20.juulil.

Apollo 11 meeskonda kuulusid lisaks Aldrinile, kes oli kuumooduli piloot ja Armstrongile, kes oli komandör, ka juhtimismooduli piloot Michael Collins.

Armstrong ütles pärast esimesi samme Kuu pinnal kuulsaks saanud lause: «See on väike samm ühele inimesele, kuid suur hüpe kogu inimkonnale!»

Apollo 11 saabus Maale tagasi 24. juulil ning kukkus Vaiksesse ookeani paigas, kust Hawaii saarteni on 812 meremiili. Helikopterid transportisid astronaudid sõjalaevale, millega nad Houstonisse karantiini viidi.

Pärast ajaloolist lendu pidi meeskond täitma reisikulude dokumendid. Aldrini kulutused ulatusid 33 dollarini, kuigi kuluaruandes olid teekonna punktid ära toodud, ei oldud kulusid lahti seletatud.

Riik maksis Aldrinile 33 dollarit tagasi.

Aldrin, Armstrong ja Colins pidid pärast Maale tagasi saabumist täitma ka tollidokumendid, kas nad reisilt midagi kaasa tõid. Kolmik märkis ära, et suveniirideks on Kuu kivimid ja tolm.

Astronautide tervist kontrolliti pärast Kuul käimist põhjalikult, kuna kardeti, et nad võisid skafandrist hoolimata saada mingi nakkuse.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles