Alternatiivfestivalil jagavad teadmisi tunnustatud juhendajad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Meditatsiooni Kool

18.-20. augustini on kõik sisemist tasakaalu ning rahu hindavad huvilised ja selle otsijad oodatud Jõulumäele Tahkuranna valda, sest just siis leiab aset hingekosutav Alternatiivfestival ehk Spiritual Fest.

Samuti on see festival väga hea võimalus nendegi jaoks, kes soovivad erinevate suundadega/koolidega lähemat tutvust teha, sest september on peagi saabumas ja neis koolides ka uus õppeaasta algamas.

Alternatiivfestival on ühenduskoht, justnagu ristmik, kus erinevad teed omavahel kohtuvad. Ükskõik, millist teedpidi ristmikule oled jõudnud või millist teedpidi sealt edasi sammuma hakkad, selles kohtumispaigas ootavad sind uued kogemused ja avastused ning kuuled head nõu ka selle kohta, kus asuvad eri teedel allikad, millest rändur janu kustutada saab.

Kolm festivali päeva on sisustatud rikkaliku programmiga: varahommikused Osho aktiivsed meditatsioonid – loodud just tänapäeva inimese jaoks, idamane Qigong, pärimusmeditsiin, Hawaii ravisüsteem, Brandon Baysi rännakumeetod, trummi workshop'id ja müstilise helitoni meditatsioon, tantsurännakud, mis inspireeritud viie rütmi tantsust, rollitantsud, aga ka heliteraapia: ´«ÜrgHeliRuum» Wuhani gongide, Tiibeti kloostrikellukeste, zimblite, šantide ja Himaalaja helikaussidega, väelaulud, šamaanirännak trummiga ning veel palju muudki. 

Lisaks toimub ka müügiturg, kuhu on teretulnud kõik müüjad, kes soovivad pakkuda ökoloogilisi, looduslikke, puhtaid ning kehale ja hingele kasulikke ja tervislikke tooteid.

Seeda Randroo, Spiritual Festi ellukutsuja ütleb selle festivali sünniloo kohta, et kõik, mis on tulnud ta juurde läbi meditatsiooni ja ootamatul moel, on ta ka ellu äratanud. Nii juhtus Eesti Meditatsiooni Kooliga ja nii juhtus nüüd ka Alternatiivfestivaliga. Seeda usaldab – ju on vaja sellel põneval üritusel elama hakata. Ka see teadmine, kes on festivalil juhendajad ja milliseid lisaväärtusi festival veel kannab, oli algusest peale olemas. 

«Alternatiivfestival on koos olemise, koos tegemise, koos liikumise festival. Juhendajad kõik on küll oma suuna tutvustajad, kuid me läheme koos ja täiendame üksteist. Elus on liiga palju eraldatust, liiga palju lõhesid inimeste, ühiskondade, põhimõtete, uskude jm vahel. See festival ütleb aga, et on aeg hakata täitma koos tühimikke, mida selline eraldatus tekitab – meis, meie lastes, meie kodudes, koolides jm. Sellest saab ühenduskoht, kus oleme koos ja samas ka igaüks iseendasse vaatamas.

Alternatiivfestivali teine suur mõte on, et see oleks sügava kogemise koht, mitte hetkeline aimdus uuest, ning selguse leidmise võimalus. Sel põhjusel on antud erinevate suundade kasutusse mitte ainult tund-kaks, vaid rohkem, et osaleja saaks tunnetada. Pearõhk festivalil ongi kogemisel, sest kõiki teooriaid ja sõnu oleme igaüks palju kuulnud-õppinud, kuid meie elu saab muutuda siiski vaid läbi kogemise.

Ja kolmas olulisus selle festivali puhul on üksteise täiendamine. Mitu suunda, mitu teed, võivad olla üheskoos su abivahendid vastavalt sellele hetkele, päevale, olukorrale, milles just viibid. Ja selleks ei peagi käima sa neljal-viiel erineval festivalil, vaid tuled Jõulumäele ja kohtud mitmetega. Võib-olla tekib mõne suhtes eriline kiindumus ja sügisel, mil «kool uuesti algab», saad astuda uksest sisse ja uurida veelgi põhjalikumalt seda, mille enda jaoks leidsid. Sellised võimalused on su käeulatuses sellel festivalil,» selgitas Seeda Randroo festivali eesmärki.

Juhendaja Seeda Randroo, vaimse nimega Chandini Sarita

Seeda on Eesti Meditatsiooni Kooli looja ja juht, kes ütleb, et ta saab elus edastada ja teistele õpetada vaid seda, millesse ta ise tõeliselt usub. Meditatsioon on sisemise selguse seisund ja Eesti Meditatsiooni Koolis liigutaksegi selle poole, saades kogeda nii iidseid meditatsioonitehnikaid kui ka nüüdisaja inimese jaoks loodud tehnikaid. Ühiskond on palju muutunud Buddha Vipassana ellutuleku ajast ja inimesed on ülehõivatud oma igapäevatoimingutest. Uudsed tehnikad aitavad läbida mõtetekoridori, sest meditatsioon ehk selguse seisund algab alles sealt, kus mõtlemine teeb pausi.

«See on erandlik kool. Sellel ei ole ei lõppu ega algust, liituda saab igal ajal ja liituda saavad kõik – nii need, kes soovivad isiklikku arengut kui ka need, kes juhendavad erinevaid gruppe või viivad läbi individuaalseansse, et täiendada oma pagasit tarkade müstikute vägevate tehnikatega. Elu on kingitus, mida saab avada rõõmu, kerguse ja põnevusega,» lisas Seeda Randroo.

Seeda on ka Osho Tallinna Meditatsiooni Keskuse üks rajajatest, kes on saanud juhendaja litsentsi Punest, OSHO Rahvusvahelisest Meditatsiooni Keskusest Indias.

Juhendaja Alar Krautman

Alar on Krautmani Massaaži- ja Terviseakadeemia looja ja juht, kes õpetab erinevaid massaaže ja loodusteraapiaid. Ta on öelnud, et peab ühevõrra oluliseks nii inimese füüsilist kui vaimset õpet, nii anatoomia tundmist, kui vaimset arengut. Tema õpilaste kohta on öeldud, et nende käed puudutavad hinge, mis on ka üks tema kooli õpetuste aluseid.

Alar on pühendunud pärimusmeditsiinide alustalade uurimisele ning soovib neid oskusi ja teadmisi teistega jagada. «Keha on imeline isetervenemise tempel, kui me vaid anname talle võimaluse terveneda. Haigus näitab, et keha ei ole antud olukorraga rahul ja tahab muutust ning selle asemel, et tormata ravimitega sümptomeid alla suruma, võiksime anda endale võimaluse selles imelises protsessis osaleda,» ütles ta.

Rohkem informatsiooni Alar Krautmani ja Krautmani Massaaži- ja Terviseakadeemia kohta leiab siit: terviseakadeemia.ee

Juhendaja Sven Konga

Sven on Eesti Neijingi Kooli vastutav õpetaja ja juht, kes uurib, õpetab ja praktiseerib Idamaade traditsioone. Ta kannab endas motot: tervis on kõigi kätes. "Rahustamine, leevendamine, lohutamine, ravimine, tervendamine – see ei ole meedikute klassi pärand, vaid on iga olendi, sõltumata elukutsest, kohustus tervendada oma tegude, mõtete ja emotsioonidega. Ainult nii on võimalik jõuda terve inimkogukonnani," on Sven veendunud. Nei Jing ehk Huang Di Nei Jing (tõlkes Kollase Imperaatori Sisemine Traktaat) – see on keskne Suure Ida Traditsiooni tekst, kus kirjeldatakse täpselt ja hoolikalt kõiki inimese eluolu aspekte ja elemente, mis teevad võimalikuks nii inimese tervise kui ka haigestumise.

Rohkem informatsiooni Sven Konga ja Eesti Neijingi Kooli kohta leiab siit: neijing.ee

Juhendaja Joonas Saks

Joonas on Brandon Baysi Rännaku Eesti juht. Rännak koondab endasse suure valiku erinevaid “tööriistu”, mida kasutatakse valdavalt meditatiivses seisundis sisemiste emotsionaalsete ja uskumuspõhiste blokkide tuvastamiseks ja tervendamiseks ning mille põhieesmärk on aidata inimestel elada oma kõrgeima potentsiaali kohaselt. Paljud inimesed on pärast rännaku läbimist “imeliselt” tervenenud meditsiini poolt ravimatuteks peetud füüsilistest ja vaimsetest vaegustest.

Rännak on erakordne ja võimas meetod lahendamaks kõikvõimalikke probleeme, millega elus silmitsi seisame – nii füüsilisi, vaimseid kui ka emotsionaalseid.

Rohkem informatsiooni Joonas Saksi ja Eesti Brandon Baysi Rännaku kohta leiab siit: rannak.ee

Juhendaja Rain Vainik

Rain on Tantsurännakute juht ja edendaja, toitumisnõustaja ning tantsujuhendaja, kes tegeleb vaba ja ekstaatilise tantsuga, tantsurännakuga, mis on inspireeritud viiest rütmist ning mida võib samas nimetada ka liikuvaks meditatsiooniks.

Tänapäeva inimeste üks levinumaid pahesid on vähene liikumine, rääkimata tantsimisest. Raini üks eesmärke on pakkuda vaba ja inspireerivat keskkonda täielikuks iseolemiseks, kuna igaüks saab olla ja liikuda just täpselt nii nagu talle omane.

Tantsurännakud, mis on inspireeritud viie rütmi tantsust, on imelised: tantsides maailma eri kultuuride muusika järgi, lastes oma kehal vabalt järgneda rütmidele, pööramata tähelepanu ei tantsusammudele ega millelegi muule enda ümber, vabaneme kõigest, mis kammitseb. Toetavas ja hinnangutevabas keskkonnas tantsides saab võimaluse olla lihtsalt sina ise.

Rohkem informatsiooni Rain Vainiku ja Tantsurännakute kohta leiab siit: tantsud.humare.ee

Juhendaja Karl Nieler

Karl on heliterapeut ja muusik Saksamaalt, kes on aastakümneid andnud kontserte maailma erinevais paigus.

Seda, et helivibratsioonid meid mõjutavad ja ka ravivad, on teatud juba ammustest aegadest peale. «ÜrgHeliRuum» – Wuhani gongide, Tiibeti kloostrikellukeste, zimblite, šantide ja rohkem kui 40 Himaalaja helikausi vibratsioonide kooskõla puudutab sügavalt hinge. Lisaks sellesse helimaailma ühiselt sisenemisele on võimalik kogeda ka individuaalset helimassaaži, mil helikausid asetatakse kehale, et nende vibratsioonid mõjutaksid keha vahetult.

Tom Valsberg, Jane Kruus, Ian Mikael Kirss ja Väelaulud

See imeliselt helisev harmooniline väelaulikutest kolmik – Tom, Jane ja Ian Mikael – aitab festivali osalejatel liikuda väest ja laulust läbi!   

Ian päästab festivalil valla ka võimsad trummi tam-tammid. Lisaks toimuvad tema juhendamisel ning soleerimisel trummi workshop'id. Kel trumm olemas, see võtku kindlasti kaasa!

Ja lõpebki festival sümboolselt taasisesesvumise päeval – 20. augusti õhtul minnakse uuesti oma teed taasiseseisvunult, igal endiselt kaasas põnevaim seltsiline – ta ise, küllap aga erksama oleku ja kergema sammuga.

Kes aga ei ole seni kuulnud Jõulumäest, siis teadmiseks, et tervisespordikeskusest festivali peatumispaik asub Pärnust vaid 15 kilomeetri kaugusel Riia suunas, metsa sees ja mäeküngaste vahel, merigi on lähedal – see on ideaalne paik, kus peatuda ja heita pilk iseendasse – avastada ja kogeda, veetes kolm päeva koos suurepäraste inimestega tervendavas looduses, et saaksid argiellu naastes kaasa võtta head tunded ja emotsioonid, värsked ja põnevad leiud, millest koju jäädes ei oleks midagi teadnud, ning suurema selguse iseenese ja elu suhtes. Ehk oled lahendanud enda jaoks ka mõned probleemid või saanud vastused küsimustele, mis sind on pikalt seganud. Paljut võib juhtuda või muutuda, kui sinus on valmisolek. Sageli leiame ootamatult selle, mida ei osanud otsidagi.

Täpsemat infot festivalil toimuva, kava ja piletite kohta leiab siit: eestimeditatsioonikool.ee/alternatiivfestival-18-20-augustil-joulumael/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles