Video: astronoomid nägid esmakordselt meie päikesesüsteemi väliseid virmalisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised Leppneemes
Virmalised Leppneemes Foto: Pilt videost

Rahvusvaheline astronoomide meeskond märkas esimest korda meie päikesesüsteemist väljapool virmalisi.

Valgusmäng leiti Maast 18 valgusaasta kaugusel Lüüra tähtkujus asuva pruuni kääbustähe juures, edastab BBC.

Teadlaste sõnul meenutas sealne valguskuma Maa virmalisi, kuid need olid miljoneid kordi erksamad ning enamjaolt punased, mitte rohelised nagu meie planeedil.

Briti Sheffieldi ülikooli astronoom Stuart Littlefair kinnitas, et see oli esimene kord, mil pruuni kääbustähe juures märgati virmalisi.

Juba varem arvasid teadlased, et mitte ainult Maal ja meie päikesesüsteemis ei esine virmalisi, vaid neid on ka väljaspool meie süsteemi.

Teadlased jõudsid nn pruuni kääbuse, mis kannab tähistust LSR J1835, jälile kasutades Very Large Array (VLA) raadioteleskoopi ning Hale`i ja Kecki optilisi teleskoope.

Uurimine näitas, et selle pruuni kääbustähe juures olev valgus vaheldus just selliselt, nagu see juhtub virmaliste puhul.

Maal on suur osa virmalistest roheka tooniga selle tõttu, et Päikesest pärit osakesed, elektronid segunevad atmosfääris hapniku aatomitega.

Pruuni kääbustähe virmalised on aga punakad, kuna laetud osakesed segunevad seal vesinikuga.

Teadlased ei tea siiski kindlalt, kuidas LSR J1835 ümber virmalised tekivad, sest selle  lähedal ei ole ühtegi teist tähte, mis teda oma osakestega «pommitaks».

«Võimalik, et virmaliste tekkeks vajalikud laetud osakesed pärinevad kääbustähe pinnalt,» lausus Littlefair.

Teise võimalusena pakuti välja, et pruuni kääbustähe lähedal on seni avastamata planeet või kuu, millest tuleb virmaliste tekke «materjal».

Varasemast on teada, et meie päikesesüsteemi planeedil Jupiteril tekivad virmalised ta kuu Io vulkaanidest pärit laetud osakeste abil.

Teadlaste sõnul aitab avastus pruunide kääbuste uurimisel sammu edasi. Siiani käib debatt, kas pruunid kääbused on tähesarnased või pigem meenutavad planeete.

«Pruunide kääbustähtede puhul tuleb arvestada, kas tegemist võib olla väikese tähe või suure planeediga. Teame, et pruunidel kääbustel on atmosfääris pilvi, kuid nüüd saime teada, et ka virmalised. Seega saab oletada, et pruunid kääbused on pigem planeedid, mitte tähed,» lisas astronoom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles