Austraalia pääses ligi 20 aastat tagasi kosmoseprügi katastroofist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Mars 96 uurimissond
Venemaa Mars 96 uurimissond Foto: Wikipedia.org

Austraalia Queenslandi osariigi endine peaminister Rob Borbidge`i paljastas, et ligi 20 aastat tagasi ähvardas Austraaliat radioaktiivne kosmoseprügi.

Borbidge´i teatel oli tegemist riikliku saladusega ning rahvas ei saanud sellest midagi teada, edastab news.com.au.

Austraalia endise peaministri John Howardi sõnul oli see olukord nagu maailmalõpu filmist.

Ohu põhjustajaks oli Venemaa Mars 96 uurimissond, milles oli 200 grammi plutooniumit ning mille saatmine orbiidile ebaõnnestus. Venemaa teatel kukkus kosmosesond Tšiili lähedal Vaiksesse ookeani, kuid esmalt arvati, et see objekt kukub Austraaliasse.

Borbidge meenutas, et tal oli kohtumine Türgi õigesusu kiriku esindajaga, kui ta sai teate hädaolukorrast. Ta ei hoiatanud oma perekonda  ega ka kirikuisa, et Queenslandi ähvardab oht.

«Austraalia peaminister Howard oli just helistanud USA presidendile Bill Clintonile, et Austraaliat ähvardab kontrolli alt väljunud ohtlik Vene sond, mis võib palju kahju tekitada,» lausus Borbidge.

Queenslandi osariigi endise juhi sõnul aktiveeris ta koheselt hädaohuolukorra programmi, pannes reageerimisolekusse nii politsei, tuletõrje, kiirabi kui veel mitmed teised ametkonnad.

Brisbane´is elab 1,6 miljonit inimest ning Queenslandi Kullarannikul elab 376 000 inimest. Kui kosmoseprügi oleks tabanud ühte neist paikadest, oleks see olnud katastroofiline.

Borbidge´i sõnul kestis kriisiolukord siiski vaid tunde ning ohtlik kosmiline prügi lendas üle Queenlandi kukkudes Vaiksesse ookeani.

«Õnneks tegid ameeriklased valearvestuse. Sateliidi trajektoor oli õige, kuid koht, kuhu see kukkuda võis, oli vale. Meile teatati, et tegemist on väga suure kosmilise prügiga, mis on plutooniumi tõttu ohtlik,» meenutas Borbidge.

USA kosmoseagentuur NASA jälgis Vene sateliidi Maa atmosfääri sisenemist ning ookeani kukkumist.

Kui avalikkus oli märganud taevas kummaliselt käitunud objekti, paljastati et osa sellest kukkus ka Tšiili ja Boliivia aladele.

Wikipedia: Venemaa saatis Mars 96 sondi välja 1996. aasta sügisel Marssi uurima, kuid saatmine ebaõnnestus. Sond kukkus tagasi Maa suunas ning selle osad langesid 400 kilomeetri pikkuselt Vaiksesse ookeani ning Tšiilisse ja Boliiviasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles