Tänavad muutuvad juba talviselt libedaks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukkumine.
Kukkumine. Foto: Raigo Pajula

Esivanemad arvasid, kui virmalised vehklevad, tulevat tuult ja sadu. Kui virmaliste valgus õige kõrgele ulatub, tulla kolmandal päeval ilmamuutust. Sedakorda läks nende arvamine täppi.

11.-12. oktoobri õhtul ja öösel taevas pikka aega loodest itta püsinud valguskaar ja sellelt aeg-ajalt kõrgusse viskunud valkjad kiired kuulutasidki praegusi tormiilmasid ette.

Ka põhjustaja oli tormil ja virmalistel ühine, maailmaruumist maale paiskunud päikesetuul. Rannarahvas teadis, et edelatorm lõpeb alles siis, kui tuul loodesse keerab. Loodetuul puhub taevast pilved. Edasi põhja või itta keeranud tuul toob kuiva ilma, aga ega ta seepärast veel taltu.
Tormi nime kannab tuul siis, kui ta püsivalt 10 minuti jooksul puhub kiirusega 15 meetrit sekundis.

Oktoobris on ilmad heitlikud, maapind ja merevesi pole veel jahtuda jõudnud, külm õhk põhjalaiustelt aga surub peale. Seepärast on taevas sageli madalalt pilves ja ilm tuuline. Soojem on rannikul ja saartel, mandril, eriti Lõuna-Eestis jahtub õhk öösel ruttu ja võib teedele tekitada jääkihi.

Järgnevatel päevadel torm tasapisi taltub, sajuhood vähenevad, ilm jääb aga jahedaks.
Päeval on sooja viie kraadi ringis, öösel tuleb nii õhus kui maapinnal miinuskraade. Uus nädal võib olla mõnevõrra soojem.

Kuu loodi lõunataevas üsna madalal ja on näha, et madalrõhkkondade liikumine ei lase põhjatuultel kohe võimu haarata. Sajust pole pääsu, enamasti tuleb vähest vihma.

Ettevaatust, autojuhid! Asfaltteed võivad olla libedad, sest võib esineda musta jääd.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles