«Sind otsides»: Leila kohtus isaga kõigi takistuste kiuste

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leila saates 'Sind otsides'.
Leila saates 'Sind otsides'. Foto: ETV

ETV saate «Sind otsides» hooaja esimeses saates kohtusid televaatajad Leilaga, kes on oma isa seni näinud ainult pildil.

Esimest korda kuulis Leila oma päris isast 10-11-aastase tüdrukuna. «Tean seda, et isa on näinud mind vist esimesel päeval sünnitusmajas ja selleks, et sinna tol ajal pääseda, muretses ta arstidele meeleheaks kohvritäie nelke,» jutustas Leila.

Kohe pärast seda kohtumist oli isa sunnitud tagasi sõitma oma kodumaale Türkmenistani, kuhu Leila ema tookord vastsündinud tüdrukutirtsuga kaasa minna ei tihanud.

28 aastat lahutavad tänaseks isa ja tütart nende esimesest ja seni ka viimaseks jäänud kohtumisest. Kõik Leila enda katsed isa üles leida on jooksnud liiva. Ainsad asjad, mis naisele kõnelevad tema isast, on mõned kirjad ja pilt - needki 25 aasta tagusest ajast.

Saate tegijate jaoks oli selle loo lahti harutamine paras pähkel. «Turkmeenia osutus niisama kinniseks ja jäigaks nagu Põhja-Korea,» tunnistas saatejuht Margit Kilumets. «Teated, mis sellest riigist välismaailma imbuvad, on ülimalt napid ning igasuguse informatsiooni hankimine, rääkimata kadunud inimese leidmisest, tundus täiesti lootusetuna.»

Jõudu tegutsemiseks andis Leila vankumatu soov kohtuda oma isaga, kelle kunagine otsus - lahkuda tütre ja pere juurest - ei olnud talle sugugi kerge: «Vanaema ütles, et ta oli läinud Eestist ära pisarad silmis. Nüüd tahan talle öelda, et minuga on kõik hästi.»

Kui saatejuht Alile helistas, teadis mees kohe, et Eestis on tema naine ja tütar. «Kogu elu olen oodanud oma tütrega kohtumist,» tunnistas Ali.

Saatetiimile öeldi Türkmenistani viisa kolm korda ära ja seetõttu korraldati isa-tütre kohtumine Türgis Istambulis, kuhu Türkmenistani kodanikud reisida saavad. Pärast pikka ootamist lennujaamas jõudis Ali kohale.

Ali meenutas, et Leila sündis just siis, kui tal oli teenistusaeg Eestis lõppemas ja ema suremas, mistõttu sõitis ta Türkmenistani isale toeks. Kaks aastat hiljem abiellus ta isa välja valitud naisega ja neil sündis kaks tütart ja kaks poega.

Leila ja Ali kohtusid palmipuu all ning kõndisid terve päeva käest kinni. Leila ja Ali saadavad nüüd pea iga päev teineteisele sõnumeid.

«Sind otsides» on ETV eetris laupäeviti kell 20.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles