Presidendi peakokk Taigo Lepik käis kohtumas maailma riigijuhtide peakokkadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik käis aasta kokkutulekul maailma eksklusiivseima peakokkade klubiga “Club des Chefs des Chefs”, kuhu kuuluvad USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Hiina, India ja teiste maailma riigipeade peakokad.

Foto: Promopilt

Maailma kinniseim ja eksklusiivseim peakokkade ühendus “Club des Chefs des Chefs” (“Peakokkade peakokkade klubi”) asutati 1977. aastal legendaarses maailma gastronoomia templis – Prantsusmaa restoranis Bocuse (Collonges-au-Mont-d'Or).

Klubisse kuulub vaid veidi üle 20 peakoka, kelle hulgas on ka Vabariigi Presidendi Kantselei peakokk Taigo Lepik. Klubiga lubatakse liituda vaid väga rangetel tingimustel: kandidaat peab olema riigipea isiklik peakokk ja liikmete sekka võib igast riigist, välja arvatud Hiina, kuuluda vaid üks inimene.

“Igal aastal kohtuvad klubiliikmed erinevas riigis, et jagada gastronoomia kogemusi, kohtuda riigipeadega, tutvuda kohaliku toidukultuuri ja tootjatega ning korraldada üheskoos paar heategevuslikku õhtusööki,” selgitas klubitegevuse põhimõtteid Taigo Lepik, kes kuulub klubisse alates selle aasta märtsist. Lepiku sõnul võib veel üheks klubi eesmärgiks lugeda ka läbi oma tegevuste erinevate toiduga seotud murekohtade teadvustamise ja toetamise maailmas.

Tänavu võttis peakokad vastu Šveits, kuid tänu samal ajal toimunud maailmanäitusele Expo Milano suundusid peakokad paariks päevaks ka Itaaliasse, et külastada maailmakuulsat Acquerello riisi kasvatavat perekonda Rondolino ja nende uhket riisikasvandust Tenuta Torrone della Colombara kommuunis Livorno Ferrari.

Foto: promo

Perekond Rondolino kasvatab maailma üheks parimaks peetavat Acquerello riisi 1935. aastast, kuid see kant on tuntud oma veerohkuse ja viljaka maa poolest juba 16. sajandist ning just seda nimetataksegi Euroopa riisipealinnaks.

Perepea Piero Rondolino korraldas maailma riigipeade peakokkadele ekskursiooni riisikasvandusse ja tootmisesse ning rääkis sellest, kuidas Acquerello riis muutis kohalike inimeste elu ning muutus unikaalseks kogu maailmas.

Mõistagi lõppes pikk päev suurepärase Acquerello risottoga, mis valmistati üheskoos Euroopa Noorte Restoranipidajate presidendi Marco Stabile juhendamisel. Acquerello riisi tarnitakse riikidesse üle maailma – Uus-Meremaalt Peruuni. Eestisse toob kuulsa riisi maale OÜ Brillare.

Lisaks Acquerello riisikasvanduse külastamisele korraldasid “Club des Chefs des Chefs” liikmed tänavuse kokkutuleku raames kolm heategevuslikku õhtu- ja lõunasööki: rahvusvahelise punase risti heaks Genfis, Haiti laste heaks Milanos ning 120-le vanurile samuti Milanos.

Foto: promo

“Club des Chefs des Chefs” liikmete seas on Taigo Lepiku kõrval Monaco vürst Albert II ja tänavuse G20 kohtumise peakokk Christian Garcia, kuninganna Elisabeth II peakokk Mark Flanagan, Valge Maja peakokk Cristeta Comerford, Prantsusmaa presidendi ametliku residentsi Élysée palee peakokk Guillaume Gomez, Angela Merkeli peakokk Ulrich Kerz, Itaalia presidendi ametliku residentsi Quirinale palee peakokk Fabrizio Boca ning India, Hiina, Lõuna-Aafrika, Kanada, Haiti, Luxembourgi, Santa Lucia, Tai ja Sri Lanka peakokad.

Läbi aegade on klubiliikmeid kostitanud USA presidendid Ronald Reagan, Bill Clinton ja Barack Obama; Suurbritannia kuninganna Elisabeth II; Prantsusmaa president François Hollande; Saksamaa kantsler Angela Merkel; Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf; Monaco vürst Albert II; Itaalia president Giorgio Napolitano; Venemaa president Dmitri Medvedev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles