Alkoholi liigtarbimine on keskklassi fenomen

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ühendkuningriigis tehtud uuring näitas, et alkohol liigtarbimist esineb enim keskklassi kuuluvate inimeste seas.

Kõige enam ohustab liigne alkoholitarbimine üle 50-aastaseid, hea tervisega, aktiivset sotsiaalelu elavaid kõrgharidusega ja majanduslikult kindlustatud inimesi, edastab The Guardian.

Rohkem kui 9000 inimesega tehtud uuring näitas, et alkoholi liigjoomine on keskklassi fenomen.

«Meie uuring kinnitas, et kahjulikus koguses alkoholi tarbimist esineb enim hea haridusega, edukate, mõjukate ja jõukate üle 50-aastaste seas. Nende elustiilis on varjatuna mitmed tervise-ja sotsiaalprobleemid. Edukas vananemine ei peaks endas kätkema suures koguses alkoholi,» teatas uuringu juht Joe Iparraguirre.

Teadlastemeeskond kogus infot üle 50-aastaste meeste ja naiste alkoholitarbimise harjumiste kohta 2008 – 2009 ja 2010 – 2011.

Iparraguirre ja ta kolleegid leidsid, et hea tervise ja kõrgharidusega isikuid ohustas enim saada alkoholi liigtarbijaks.

«See grupp inimesi on parema tervise juures kui mitmed teised vanemaealiste grupid, kuid nad ei mõista, et alkoholiga laastavad nad oma tervist,» nentis uurija.

Teadlastele oli üllatuseks, et liigse alkoholitarbimisega ei kaasnenud depressiooni, üksildustunnet ega teisi sarnaseid seisundeid. Seda just meeste puhul.

Naiste puhul sai alkoholi liigjoomist seostada keskmisest märgatavalt suuremate sissetulekutega.

Meestel tipnes alkoholi liigtarbimine 60. eluaastate alguses ning siis hakkas järk järgult kahanema. Naistel oli tipphetk ja kahanemine mõnevõrra hiljem.

Iparraguirre´i arvates tekkis praegustel 50 – 60-aastatel alkoholi liigtarbimise harjumus juba nooremas eas ning see on jätkunud ka vanemana.

Briti arstide sõnul tohiks mehed juua 22 ja naised 15 ühikut alkoholi nädalas. Üks alkoholiühik on näiteks 100-120 milliliitrit veini või 200 – 280 milliliitrit õlut.

Üle 65-aastased tohiksid päevas tarbida kuni 1,5 ühikut alkoholi.

Ühendkuningriigi alkoholi vastu võitlemise ühingu Alcohol Concern juht Jackie Ballard on seisukohal, et inimesed joovad oma kodudes salaja rohkem kui näitab ametlik statistika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles