Idamaade filosoofia Eestis! Tiibeti munk ja õpetlane seob loengus kaasaja eetika ja Buddha tarkused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti munk ja õpetlane Tenzin Priyadarshi
Tiibeti munk ja õpetlane Tenzin Priyadarshi Foto: mediamarketing.ee

Augustis saabub Tallinnasse Ameerika Ühendriikides resideeruv Tiibeti munk ja õpetlane Tenzin Priyadarshi, kelle kahes huvitavas ja ajakohases loengus tuleb jutuks vabastava kunsti teema ja tänapäevase ajastu eetika vaadatuna läbi Buddha Dharma tarkuste.

Õpetlase nimele lisanduv tiitel Rinpoche on Tiibetis austusväärilisust rõhutav nimetus.

Auväärne Tenzin Priyadarshi Rinpoche on uuenduslik mõtleja, filosoofist õpetlane, filantroop, polümaat ja munk.

Ta on Massachusettsi tehnoloogiainstituudi dalai-laama eetika ja transformatiivsete väärtuste keskuse asutaja ja juht. See keskus on pühendunud elu eetiliste ja inimlike mõõdete uurimisele, dialoogile ja õpetamisele. Koostööalti ja erapooletu mõttekojana rõhutavad nende programmid vastutust ning uurivad tähenduslikkust ja moraalset eesmärki üksikisikute, organisatsioonide ja ühiskondade vahel.

Auväärse Tenzini ebaharilik taust hõlmab endas nii 10-aastaselt budistlikusse kloostrisse elama asumist kui ka Harvardi ülikooli lõpetamist kraadidega alates filosoofiast kuni füüsika ja rahvusvaheliste suheteni.

Seega on õpetlane sünnijärgselt tuttav Oriendi väärtuste ja õpingute kaudu Õhtumaade tänapäeva eetika ning selle probleemidega.

Avalikud loengud toimuvad 6. ja 7. augustil Tallinnas. Esimesel päeval kell 18.30 räägib Tenzin Priyadarshi pealinna raekojas vabastavast kunstist. Loeng on osa näitusest «Kunst valitseb», mis esitleb Tallinna raekojas Euroopa vanameistrite silmapaistvaid originaalteoseid 15.–17. sajandist.

Sissepääs on 6 eurot, pileteid on piiratud hulgal ja neid saab Tallinna raekoja piletikassast.

7. august kell 18.00 võtab õpetlane Hopneri majas Raekoja plats 18 jutuks budismi, areneva meele ja areneva tehnoloogia, see on pilguheit uue massikommunikatsiooni ja arenevate tehnoloogiate ajastu eetikale.

Loeng toetub Buddha Dharma tarkusele, mida Tiibeti ja India meistrid on sajandeid alal hoidnud ning asjassepühendatu teadmistele. Loeng on tasuta. Osalemine toimub registreerimise alusel. 

Uuri lähemalt iMonk.org 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles