Berliini püstitatakse Lenini pea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa pealinna Berliini püstitatakse veerand sajandit pärast Berliini müüri langemist taas Nõukogude Liidu bolševike juhi Vladimir Iljitš Lenini kuju.

19-meetrise Lenini kuju pea, mis kaalub 3,5 tonni, kaevatakse matmiskohast välja, edastab The Local.

Septembris avatava näituse kuraatori Andrea Theisseni sõnul on Lenin näitusel kesksel kohal ainuüksi kuju suuruse tõttu. Samas on see peakuju tähtis viide, et Lenin oli see, kellest sai põhimõtteliselt alguse vastasseis, mis tõi kaasa külma sõja.

Lenini hiiglaslikku büsti oli näha ka 2003. aasta komöödiafilmis «Good Bye, Lenin!».

19-meetrine Ukraina punasest graniidist Lenini kuju oli kunagi Ida-Berliinis Leninplatzil, kust see 1991. aastal eemaldati.

Selle kuju autoriks oli venelasest skulptor ja Nõukogude Liidu kunstiakadeemia juht Nikolai Tomski.

Kuju veeti Nõukogude Liidust osadena Saksa DV-sse ja pandi seal kokku.

Lenini kuju avati Ida-Berliinis 19. aprillil 1970, mis oli kolm päeva enne Lenini 100. sünniaastapäeva. Üritusel osales umbes 200 000 inimest.

Kuju oli Leninplatzil 31 aastat, enne kui see aegade ja poliitika muutudes eemaldati.

Koos raudse eesriide langemisega hakkasid endistes idabloki riikides langema kunagiste riigijuhtide ja poliitikute, kaasa arvatud  Vladimir Iljitš Lenini ja Karl Maxi kujud.

Ühendatud Berliini esimene linnapea Eberhard Diepgen andis 1991. aastal käsu hiiglaslik Lenin eemaldada, kuna tegemist oli nõukogude sümboliga.

Ehitustöölistel kulus mitu kuud Lenini tükeldamiseks, kuna tegemist oli raskelt puruneva graniidiga ning kuju sees olid roostevabast terasest tugevdusvardad. Lenin lõigati lõpuks 120 tükiks.

Tükid veeti Berliinist kagusse jäävasse metsa ning maeti sinna.

Veel 2014. aasta augustis ei teadnud praegune Berliini linnavalitsus, kuhu Lenini kuju maeti.

«Kontakteerusin väljaandega Berliner Zeitung ning sõnasin, et tean kuju täpset matmispaika,» sõnas Berliinis elav ameeriklasest dokumentaalfilmide tegija Rick Minnich.

Minnich koos sakslasest sõbraga kaevas Lenini pea 1990.aastatel korraks välja, et teha «mokumentarit», mis pandi Youtube`i.

Berliini linnavalitsuse esindaja Petra Rohlandi sõnul on külma sõja ja Leniniga seotu ikka tabuteema.

Näituse korraldajad said linnavalitsuselt loa Lenini pea välja kaevata, kuid sattusid looduskaitsjate rünnaku alla.

Saksamaa Roheline partei teatas, et Lenini kuju on maetud paika, kus elavad haruldased ohustatud liiki kuuluvad sisalikud.

Lõpuks jõudsid osapooled kokkuleppele, et kunstinäituse korraldajad saavad Lenini pea, kuid see tuleb välja kaevata siis kui sisalikud muutuvad kevad-suvisel ajal liikuvamaks ning ei ole kuigivõrd kuju juures.  

Kuraator Theisseni sõnul kannab kujudenäitus pealkirja «Paljastatud. Berliin ja tema monumendid». Sellel saab näha umbes 100 teost, millest vanimad pärinevad 18. sajandist.  Näitus pannakse püsti Berliini lääneosas asuvasse Spandau tsitadelli.

Ta lisas, et Leninit ei näidata kui mingit kangelast, pigem seda, et ta on olnud «põranda all» ehk metsa maetud kui endise režiimi jäänuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles