Prantsuse ringhääling nimetas Soomet rikkaks naftariigiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta
Nafta Foto: SCANPIX

Prantsuse ringhääling  France Télévisions nimetas oma leheküljel avaldatud kirjutises Soomet rikkaks naftariigiks, ajades Soome Norraga segamini. 

See apsakas näitas, et Euroopa Liidu ühes juhtivriigis on geograafiast ja Põhjamaadest üsna kesised teadmised.

Artikkel kannab pealkirja « La Finlande prête à expérimenter la fin du travail?» (Soome on valmis katsetama töötamisest loobumist?)

Kanal teatas, et Soomes on plaanis igale kodanikule riigi poolt tagada igakuine põhisissetulek 1000 eurot ning edaspidi saavad soomlased valida, kas nad teevad tööd või mitte.

Artikli kohaselt on just nafta see, mis teeb Soomest rikkama riigi kui seda on Prantsusmaa või Saksamaa.

Kirjutises öeldakse, et Soome valitsus on põhisissetuleku rakendamise juba otsustanud. Tegelikult on Soome peaminister Juha Sipilä vaid maininud sellist võimalust.

Prantsuse kanali teatel annab 1000 eurot Soome hindade juures siiski väga tagasihoidlikud eluvõimalused ning paljud siiski võivad eelistada töötada, et sissetulek suurem oleks.

Põhisissetuleku juurutamisega aga kaoks mitmed bürokraatlikud tõkked ning ameteid saaks ühendada.

Kanal on enda arvates teadlik, kuidas Soome valitsus põhisissetulekusse suhtub. Nende andmetel enamik valitsusliikmeid toetab seda.

Prantslaste teatel alustab Soome põhisissetuleku katsetamisega paikades, kus on palju töötuid.

Artiklis on ära toodud ka, et on neid soomlasi, kellele selline «tasuta» raha ei meeldi ning kes ei ole selle rakendamise poolt ehk nad ei ole nõus «kultuurirevolutsiooniga».

Artikli jaoks on intervjueeritud kedagi Prantsusmaal põhisisetuleku eest võitlevat Stanislas Jourdaini, kelle sõnul aitab see raha elada raskeid aegu üle.

Tema sõnul ei ole riigi poolt tagatav põhisissetulek utoopia, vaid rakendatav ning seda peaks kaaluma kõik Euroopa riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles