Video: lumeleopardi kamuflaaž

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeleopard
Lumeleopard Foto: SCANPIX

Austraallasest loodusfotograaf Inger Vandyke jäädvustas Indias Himaalaja mäestikus, kuidas lumeleopard jahtis Himaalaja sinist lammast.

Vandyke oli Himaalajas 17-päevasel matkal, kui ta juhtumi jäädvustas, edastab Daily Mail.

Fotograaf matkas koos inglasest loodusuurija Mark Beamaniga ning nende eesmärgiks oli näha ja uurida kohaliku fauna esindajaid.

Fotograafi sõnul oli lumeleopardil hea kamuflaaž, sest teda ei olnud maastikus eriti näha.

«Lumeleopardide nahk võimaldab neil end peita ning nad sõna otseses mõttes kaovad maastikul ära. Hiljem fotosid vaadates küsisin endalt, et kui mitu leopardi minu eest läbi liikus ilma, et ma oleksin neid märganud,» tõdes Vandyke.

Vandyke`i sõnul ei oleks tema ega ta kaaslane saanud neid haruldasi leoparde näha ilma lähedal asuva Ladakhi küla elanike abita.

Lumeleopardid liiguvad kiiresti ja hääletult ning suudavad vaateväljast kaduda vaid sekunditega.

Ladakhi elanikud oskavad neid leoparde leida ja märgata ning õpetasid seda oskust ka fotograafile.

Need loomad elavad mägedes nii kõrgel, et pudelitäis vett jäätus sealse madala temperatuuri juures kiiresti. Öisel ajal võib Ladakhis ja selle ümbruses langeda õhutemperatuur miinus 25 kraadini.

Vandyke´i sõnul on lumeleopardid osavad jahtijad, kuid sageli ei saa nad saaki kätte.

«Lumeleopardi kaheksast jahist seitse nurjuvad. Olime hiirvaikselt, sest tahtsime näha, kuidas leopard saagi tabab ning seda naudib. Olen pikka aega metsloomi pildistanud, kuid lumeleopard on klass omaette,» lisas fotograaf.

Wikipedia: lumeleopard ehk irbis (Uncia uncia, ka Panthera uncia) on kaslaste sugukonda lumeleopardi perekonda kuuluv kiskja.

Irbisel on umbes leopardi suurune: keha pikkus on 120–150 sentimeetrit, saba pikkkus  90 sentimeetrit ja kaal 23–41 kilogrammi.

Irbise kere on pikk, jalad lühikesed, ning saba pikk ja karvane. Selle looma tihe, kohev ja paks karvkate kaitseb teda külma eest. Karvkatte värv on suitsuhall või kahvatukollane ning sellele on tumehallid või mustad tähnid. Kõhualune osa on valge.

Lumeleopardi silmad on hallid või kahvaturohelised, mis on kaslaste seas ebaharilik.

Irbised elavad Himaalajas, Tiibetis, Kesk-Aasias ja Lõuna-Siberi mägedes kuni Altai ja Tõvani ning Mongoolia mägedes.

Lumeleopardi peamised saakloomad on sõralised, kuid ta sööb ka jäneseid, ümisejaid ja teisi pisiimetajaid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles