HI-viirusega sündinud prantslanna on saanud 12 aastat ravimiteta läbi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hi-viirus raku pinnal
Hi-viirus raku pinnal Foto: SCANPIX

Kanadas Vancouveris toimunud aidsi konverentsil räägiti 18-aastasest prantslannast, kes sündis HI-viirusega ning kes ei ole viimased 12 aastat ravimeid vajanud.

Arstiteadlaste sõnul on tegemist esimese juhtumiga, mil selle viiruse kandja ei ole nii pikalt ravimeid vajanud, edastab YLE.

Juhtumi kohta tegi ettekande Prantsusmaa Pariisi Pasteuri instituudi arstiteadlane Asier Saez-Cirion.

Noor prantslanna ei ole viirusest paranenud, kuid viirusekogus ta veres on väga väike.

Teadlaste sõnul võib see juhtum olla kinnituseks, et õigel ajal antud suured antiviraalsete ravimite kogused takistavad viiruse levimist ning edaspidi on haigus kontrolli all.

Prantsuse tüdruk nakatus HI-viirusega kas ema raseduse lõppfaasis või sai selle sünnitusel.

Lapsele anti imikuna antiviraalseid ravimeid, kuid ravimite andmine katkestati, kui ta oli kuuenädalane ning siis hakkas viirus kiiresti paljunema.

Imik sai järgmisena HI-viiruse raviks mõeldud nelja väga tugevat ravimit, mida talle anti kuni kuuenda eluaastani.

Siis lõpetati ravimite andmine üheks aastaks. Uuringud näitasid, et viiruse tase jäi pärast seda madalaks ning langetati otsus, et ta ei vaja uusi ravikuure.

Arstiteadlased ei ole selle juhtumi puhul lõpuni kindlad, et viirus ei hakka uuesti agressiivselt paljunema.

Paar aastat tagasi teatasid USA arstid juhtumist, milles vastsündinu sai HI-viiruse ravi ning arvati, et ta paranes sellest viirusest täielikult.  Laps ei vajanud 27 kuud ravimeid, kuid hiljem tuli haigus jõuliselt tagasi.

Maailmas on igal aastal umbes kaks miljonit  uut HI-viirusse nakatumise juhtumit ning 1,5 miljonit inimest sureb HIV tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles