Pluuto uurimise ümber keerlevad vandenõuteooriad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto
Pluuto Foto: SCANPIX

Kui inimkond on millegi suure ja ebatavalisega hakkama saanud, siis on kindlasti käputäis ka neid, kes saavutatu kahtluse alla seavad.

USA kosmoseagentuuri NASA sond New Horizons liikus 14. juulil Pluutost mööda umbes 12 500 kilomeetri kauguselt ning uuris seda plutoidi ja tema kuusid, edastab Daily Mail.

Kohe hakkasid sotsiaalmeedias ja blogides keerlema jutud, et NASA avaldatud fotod Pluutost ja tema kuudest on võltsingud.

Selle asemel, et Pluto jäist pinnast, kraatreid ja kanjoneid uurida, lahvatasid vandenõuteooriad, mille abil tahetakse ilmselget olematuks muuta.

Vandenõuteoreetikute sõnul tõmbas NASA oma valedega avalikkusel nahal üle kõrvade.

Üks NASA Pluuto uurimise projekti kriitikutest kasutab enda kohta nime Crrow ning tal on Youtube´is kanal, milles ta enda sõnul lükkab Pluuto uurimise valed ümber.

Selle isiku sõnul on ta amatöörastronoom, kellel on koduaias teleskoop ning  ta on teinud Jupiterist fotosid. Jupiter asub Maast 640 miljoni kilomeetri kaugusel. Ta võrdles Jupiteri pilte sondi New Horizonsi tehtud fotodega märgatavalt väiksemast Pluutost.

Crrow sõnul on Jupiteri pildid märgatavalt selgemad kui Pluutost tehtud fotod ning see näitab, et Pluuto pildid on võltsing.

«Pluuto uurimine on kokku üks suur vale. Seda saab tõendada pikslite abil. NASA avalikustab võltsitud ja töödeldud fotosid,» teatas vandenõuteoreetik.

Varem on Crrow seadnud kahtluse alla Kuu olemaolu, sest see Maa kaaslane olevat vaid illusioon ning inimkonna arusaam meie päikesesüsteemi olemusest ja ehitusest ei kehti.

NASA väidetavalt avalikustab pildid, mis on arvuti abil loodud või on hologrammid.

Blogija End of Snow arvates ei ole olemas neid objekte, mida Maalt vaadatuna teleskoopide abil ei näe.

On ka neid teoreetikuid, kes arvavad, et Pluuto on küll olemas, kuid sellel kääbusplaneedil on tulnukate baasid, mida varjatakse.

Sondi New Horizons missioon olevat kokku üks suur vassimine.

Teadlaste sõnul ei ole vandenõuteoreetikud kunagi suutnud tõendada, et neil on õigus.

«Vandenõuteoreetikud nimetavad osasid kosmosefotosid autentseteks, kuna need sobivad nende teooriatega, teisi aga võltsinguks, kuna need ei sobi teooriatega,» nentisid uurijad.

Nad lisasid, et NASA jääb alati USA valitsuse käepikenduseks ning varjab, mida kosmosesest tegelikult avastatakse.

New Horizons sondi tehtud fotodel Pluutost ja tema kuudest on näha nii jäävälju kui märke geoloogilise aktiivsuse kohta.

Astronoomide kinnitusel leiavad nimetatud objektidel seni geoloogilised protsessid aset. Pluuto pinnavormid on tekkinud umbes 100 miljonit aastat tagasi, mis on võrdlemisi lühike aeg.

Arvatakse, et Pluuto mäed on tekkinud jäätunud vee, mitte aga metaani ja lämmastiku tõttu.

Pluuto suurim kuu Charon on pool plutoidi suurusest. See kuu on nii suur, et vahel nimetatakse Pluutot ja ta kuud kaksik kääbusplaneetide süsteemiks.

Kui Pluutol on näha kraatreid, siis Charonil need puuduvad.

Alates sellest kui New Horizons hakkas Maale saatma Pluutost pilte, on teadlased hakanud Pluuto pinnal leiduvatele objektidele nimesid andma.

Juba enne sondi jõudmist Pluutoni teatas NASA internetis, et Pluuto ja ta kuude pinnavormidele saab nimesid anda.

Välja on pakutud näiteks Vana-Egiptuse jumalannat Ammit, kes oli patustajate jumalanna, inkade allmaailma valitsejat Supayd, Mongoolia mütoloogia maa-alust jumalat Erlikit, gremaani mütoloogia deemonit Mefistofelest kui ka doktor Fausti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles